STOCKHOLM 20180308
En äldre person tar sig runt med hjälp av en rollator på ett äldreboende 
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
STOCKHOLM 20180308 En äldre person tar sig runt med hjälp av en rollator på ett äldreboende Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050 Bild: Pontus Lundahl/TT

Omsorgsnämnden borde prioritera en konstruktiv personalpolitik

Har omsorgen överlevererat? På vilket sätt, när, var och hur?

ANNONS
|

Svar till Jan-Olof Larsson (S) den 28 maj

LÄS MER:Huvudlöst att tro att personalen går upp i arbetstid

Jan-Olof, du kom före mig. Jag vill ge dig stöd till din insändare.

"Vi har förlorat för mycket pengar de senaste åren och några av kommunens högsta kostnader ligger hos omsorgen", säger omsorgsnämndens ordförande Nils-Olof Bengtson (M) i Bohusläningen. Han förklarar att Sotenäs står inför ekonomiskt tuffa år och att omsorgsnämnden behöver spara 3,1 miljoner redan i år. Därför måste de nu genomföra drastiska åtgärder.

Kommunen och Kommunalarbetareförbundet träffade ett avtal 2001-09-11 som reglerade löneöversyn 2001 och 2002 och gav omsorgsförvaltningens nattpersonal ett sänkt heltidsmått från 36,33 timmar i veckan till 31,33 timmar i veckan..

ANNONS

Som motprestation så avstår personalen från löneökning dessa år. Avtalet har inte någon klausul som reglerar avtalets längd eller hur det kan sägas upp.

Det är absurt att tro att man omförhandla avtalet med ett förslag, som kommunen ger, och som har en ensidig uppsida för kommunen, men är negativt med förslag om utökad arbetstid för nattpersonalen, utan någon lönekompensation.

Innan kommunen förhandlar, så bör man enligt min mening, kontakta en jurist som kan belysa kommunens möjlighet att komma i mål i en förhandling som har en ensidig uppsida. Skall man komma överens i en omförhandling så måste båda parter känna att man når en win-win-situation.

Och inte, som i detta fall, utsätta personalen för ett obeväpnat rån.

Arbetsmiljöverket riktar ett vitesföreläggande mot Kvarnberget i Kungshamn. Samtidigt påpekar myndigheten att arbetsgivare och arbetstagare har problem med samverkan.

Ledarskapet är avgörande för att medarbetarna ska känna engagemang i sitt jobb. Ett annat stort ansvar är att hålla de ekonomiska ramar som man skall arbeta under. Men ett ännu större ansvar är det att flagga för orimliga ekonomiska krav.

Ett kontroversiellt uttalande i Bohusläningen kommer från en tongivande politiker, Nils Olof Bengtsson (M): "Vi har nog haft för mycket resurser innan, vi har nog överlevererat tidigare."

ANNONS

Vad menar han? Har omsorgen överlevererat? På vilket sätt, när, var och hur?

Är detta ett exempel: Asta, 89 år, larmar klockan 22:00 och är hungrig och vill ha en ostsmörgås. Tyvärr Asta, du fick kvällsmat klockan 17:00. Morgonpersonalen kommer med frukost klockan 8:00 och du får klara dig till dess. Du måste förstå väl att vi inte kan överleverera.

Jag skäms när jag läser denne partikamrats uttalande. Ett veritabelt stolpskott. Moderaterna i Sotenäs har förlorat en medlem och en röst.

Och det blir inte bättre när jag läser protokoll från omsorgsnämnden 2019-05-14. Annica Erlandsson (S) och Kent Östergren (S): "Den främsta anledningen till att budgeten inte är i balans är att den hela tiden varit underbalanserad. Det har också anställts ett antal chefer och andra personer inom administrationen som inte varit finansierade, till exempel nattchef och äldreomsorgschef och nu senast digitaliseringssamordnare. De anställda i vården har aldrig fått en chans att känna att de gjort ett bra och viktigt arbete, de har alltid fått höra att de ska springa fortare och ändå kostar de för mycket, det gör inte att arbetsglädjen ökar.

Att höja heltidsmåttet för vår personal är inget som varken befrämjar arbetsglädje, arbetsro eller ger friskare arbetstagare."

ANNONS

Jan-Olof Larsson (S) har på debattplats påpekat i en kritisk insändare hur omsorgsnämnden har styrts de senaste åren. "Inga strukturella grepp har tagits i någon kommunal verksamhet utan allt har fått flyta på".

Jag anser att det ideligen sparkas på personalen inom omsorgen.

Omsorgsnämnden borde prioritera en konstruktiv personalpolitik som motiverar och stöder en hårt arbetande och underavlönad personal, som gör sitt yttersta för de äldre som behöver omsorg och omvårdnad.

Om det inte går att balansera en budget så behöver man inte vara Nobelpristagare för att lista ut att budgeten är underdimensionerad. Man måste då omfördela medel från andra verksamheter.

Går det inte att omfördela medel, så kvarstår bara ett enda alternativ – och det är att höja kommunalskatten.

Lars Ahlberg

Hunnebostrand

ANNONS