Bild: Karl af Geijerstam

Elmarknaden - kundfientligt monopol

Läsare bör fundera över varför vi hade lågt elpris då kärnkraften var i drift och vindkraftverken färre, menar skribenten.

ANNONS
|

Replik på Elprischocken har inte med svensk energiproduktion att göra.

De S-märkta riksdagsledamöterna Holmqvist, Wiking och Thunström (HWT i fortsättningen) menar att avveckling av kärnkraftverk inte har med elprischocken i Sydsverige att göra. Läsare bör fundera över varför vi hade lågt elpris då kärnkraften var i drift och vindkraftverken färre. Kärnkraftverk blev olönsamma av beskattning och krav på att sälja mindre el när det blåser, samtidigt som vindkraft subventioneras och slipper kostnader för kablar och leverans vid stiltje.

HWT menar att det inte finns elbrist. Ändå hör vi dagligen om risk för avstängning vid hög belastning. Elöverskott vissa tider hjälper föga utan exporteras billigt.

ANNONS

HWT skriver att Sverige är med i en europeisk elmarknad som har effektbrist och höga priser. Är det bra? Nu tvingas Sverige investera för att bygga bort elbrist i Sydeuropa! Oförnuftig politik för svenskar.

El är inte som bilmarknaden där man kan köpa billiga och dyra bilar, nya och begagnade. Elmarknaden är ett monopol som kunderna tvingas handla på där alla producenter får samma pris som den som har högst kostnad. Så har politiken ställt till det och anslutit oss till en dyr utländsk marknad.

Monopol bör vara under statlig kontroll. Bygg ut försummat stamnät i söder. Stäng kablarna till kontinenten och återge Sverige pålitlig elproduktion med samma pris i hela landet.

Jan Ivarson

ANNONS