Bild: Stefan Bennhage

Elprischocken har inte med svensk energiproduktion att göra

Den svenska elmarknaden är en del av den europeiska och priset på el sätts på en öppen gemensam marknad, menar debattörer.

ANNONS
|

Replik på ”Kanske fler förstår vad de röstat på”.

Jan Ivarson vill i en insändare i Bohusläningen skylla energikrisen på den avgående regeringen därför att kärnkraften avvecklats. Han irriterar sig på att media beskriver elbristen som ett oväder ingen rår på.

Faktum är dock att elprischocken är följden av omständigheter som inte har med svensk energiproduktion att göra. Den svenska elmarknaden är en del av den europeiska och priset på el sätts på en öppen gemensam marknad. Eftersom stora delar av europeisk (om än inte svensk) elkonsumtion är beroende av rysk naturgas har priset på naturgas blivit avgörande även för de svenska elpriserna. Det är det som ligger bakom de höga elpriserna.

ANNONS

Om Ivarson tittar ut över Europa kommer han att finna att de svenska elpriserna hör till de lägsta. Det finns inte heller en svensk elbrist, Sverige är tvärtom nettoexportör av el. Enligt den gällande energiöverenskommelsen så är det också fullt tillåtet att investera i svensk kärnkraft. Anledningen till att reaktorerna stängdes 2019 var att de inte ansågs lönsamma.

Precis i skrivande stund väntas EU:s energiministrar fatta beslut som kan leda till betydligt lägre elpriser i Sverige genom att kopplingen till gaspriset släpps. Det är politik som gör skillnad på riktigt.

Paula Holmqvist, Mats Wiking, Louise Thunström

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Fyrbodal

ANNONS