"Frånsett åtgärder för minskad smittspridning i coronatider, så är det mer mänsklig kontakt och trygghet de sjuka äldre behöver, inte mindre", skriver Yngve Berlin.
"Frånsett åtgärder för minskad smittspridning i coronatider, så är det mer mänsklig kontakt och trygghet de sjuka äldre behöver, inte mindre", skriver Yngve Berlin. Bild: Pontus Lundahl/TT

Fler äldre invånare, färre vårdplatser – hur går det ihop?

På mindre än tre månader har två utredningar om Lysekils äldreomsorg passerat kommunstyrelsen. Utan debatt om innehållet!

ANNONS

Först en statistikspäckad konsultutredning om vård och omsorg i Lysekils kommun. Där det, trots att utredarna konstaterar att antalet sjuka äldre i kommunen kommer att öka, dras slutsatsen att behovet av platser på särskilt boende, Säbo, kommer att minska. Denna märkliga ekvation löses med rådet att i större utsträckning vårda dementa och somatiskt sjuka i hemmet. Om den vårdformen ska bli ”kostnadseffektiv” förutsätter det att biståndsbedömningen (som konsulten anser vara för frikostig) skärps och tillåts bli regulator för att balansera behov mot budget.

På KS-mötet 27 januari ”behandlades” den andra utredningen. En omvärldsanalys i samma ämne. Med stöd av diverse statliga utredningar slår man fast att, ”demografiska utvecklingen pekar mot att ett allt större antal multisjuka äldre med komplexa och långvariga vårdbehov kommer att vårdas i hemmet” (sidan 15).

ANNONS

LÄS MER:Överklagan om nedläggning av Gullvivan avslås – ”Det känns hopplöst”

Inte det minsta förvånande har dessa båda utredningar regeringens ”omställning till nära vård” som ledsagare. Det har så att säga varit i säck innan det kom i påse. Och misstagen från Ädelreformen 1992, riskerar att upprepas.

Vård i hemmet och artificiell intelligens ska skapa en "kostnadseffektiv äldreomsorg med bibehållen kvalitet" (sidan 2).

Självklart ska all samhällsservice vara kostnadseffektiv, och digitala verktyg kan vara en tillgång, men i vilken utsträckning "artificiell intelligens" och vård i hemmet, kan ersätta "human intelligens" och trygg vård och omsorg, för exempelvis "multisjuka äldre" måste kunna diskuteras och ifrågasättas.

Med en planerad låg tillgång på Säbo, kommer pressen på hemtjänsten och anhöriga, inte minst till "multisjuka äldre", (hemtjänstens nya målgrupp?) att bli än värre.

LÄS MER:Sista ordet är inte sagt om äldreomsorgen i Lysekil

Frånsett åtgärder för minskad smittspridning i coronatider, så är det mer mänsklig kontakt och trygghet de sjuka äldre behöver, inte mindre.

Inte "artificiell intelligens", övervakningssystem och nivåvarnare på blöjor. "Nära vård"-konceptet och digitaliseringen "kan leda till en minskning av personalen inom vård och omsorg med 7 procent" (sidan 18). Detta framställs som något positivt i utredningen.

Mitt yrkande: Att utredningen ”Omvärldsanalysen” måste bli föremål för remiss till partierna för att sedan behandlas av kommunfullmäktige ogillades av övriga KS, därför valde jag att reservera mig mot beslutet.

ANNONS

Yngve Berlin

kommunstyrelseledamot för Kommunistiska partiet Lysekil

ANNONS