Alve Högman, Zana Mohammed
Alve Högman, Zana Mohammed Bild: Ibn Rushd

Ibn Rushd: Det finns inga skäl att dra in vårt bidrag

Svepande formuleringar och lögner i debattartikel om vår verksamhet

ANNONS

Replik till Mikael Bjuhr och Torsten Torstensson:

LÄS MER:Ibn Rushd har tvivelaktiga och odemokratiska medlemmar

Skattefinansieringen av studieförbundet Ibn Rushds verksamhet har på senare tid ifrågasatts, senast av Mikael Bjuhr (C) och Torsten Torstensson (C) i Bohusläningen. Det framstår som ganska märkligt då det i en ny studie, beställd av vår största bidragsgivare Folkbildningsrådet, slås fast att det inte finns några skäl att dra in vårt bidrag eller ens genomföra en vidare granskning. I stället konstateras att Ibn Rushd bedriver ett viktigt folkbildningsarbete som gör skillnad, inte minst för marginaliserade grupper. Om de inte kan delta i samhället är demokratin inte fullständig.

Studien visar också på svagare punkter som vi klargjort vår inställning till många gånger, bland annat här. Vi tar kritiken på allvar och arbetar i nära dialog med Folkbildningsrådet för att utveckla vår verksamhet. Huruvida Bjuhr och Torstensson tar frågorna de driver på allvar framstår däremot som tveksamt. I så fall hade de kanske läst studien, där den påstådda organisatoriska kopplingen mellan oss och det muslimska brödraskapet tydligt dementeras. De hade kanske också begrundat Folkbildningsrådets sammanvägda syn på oss – att vi tar oss an ett viktigt samhällsuppdrag.

ANNONS

En tydlig motvikt mot extremistiska och våldsbejakande tolkningar av islam

LÄS MER:Studieförbundet Ibn Rush motverkar radikal islamism

Bjuhr och Torstensson lyfter också Säpos arbete med att motverka våldsbejakande extremism. Intressant, tycker vi, då det är ett arbete som även vi bedriver. Till exempel var vi 2017 med om att ta fram boken "Tillsammans för tillit och demokrati: civilsamhällets handbok för arbete mot våldsbejakande extremism". Med våra studiecirklar erbjuder vi människor en trygg plats för bildning och en tydlig motvikt mot extremistiska och våldsbejakande tolkningar av islam.

Ett av Säpos förslag är att genomföra en kunskapshöjning för att undvika att odemokratiska organisationer får ta del av offentliga medel. Bland annat skulle ett kunskapscentrum kunna hjälpa myndigheter att bedöma ansökningar. Riktigt bra, tycker vi. För studieförbundet Ibn Rushds del skulle det innebära färre okunniga antaganden om att vår organisation skulle vara kopplad till det vi aktivt motverkar.

LÄS MER:Avgå ur partiet, Bjuhr och Torstensson!

Även den rättsprocess som just nu pågår gällande vår medlemsorganisation Sveriges unga muslimer (SUM) är något vi välkomnar. Den ger hela det svenska samhället möjlighet att få klarhet i hur demokrativillkoren ska tillämpas vid bidragsgivning. Tvisten om SUM:s statsbidrag är inte avgjord – de har tidigare vunnit två gånger i förvaltningsrätten och ämnar nu ansöka om prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen.

Det senare är inget annat än förtal.

Ärendet är inte okomplicerat och detsamma gäller verkligheten. Bjuhr och Torstensson väljer dock att gå den enkla vägen. I sitt inlägg nöjer de sig inte med ogrundade sammankopplingar och svepande formuleringar kring rapporter de inte läst, de sprider också rena lögner. Islamiska förbundet har inte fått något statsbidrag indraget. Vår tidigare förbundschef har aldrig varit ordförande för SUM och han har definitivt inte uttalat sig till stöd för hustrumisshandel. Det senare är inget annat än förtal.

ANNONS

LÄS MER:Salafistiska predikanter måste utvisas ur landet

Okunskap är farligt, som Säpo så vist påpekar. Ännu farligare är okunskapen när den får sällskap av grova fördomar om grupper. Som folkbildningsaktör arbetar vi mot både okunskap och fördomar och bjuder gärna in Bjuhr och Torstensson till ett samtal om hur vi gemensamt kan göra Uddevalla kommun bättre.

Alve Högman

förbundschef Ibn Rushd

Zana Muhammad

förbundsordförande Ibn Rushd

ANNONS