"Trots att det finns fler bostäder än någonsin på Skaftö så vill kommunen bygga än mer", skriver Inge Löfgren.
"Trots att det finns fler bostäder än någonsin på Skaftö så vill kommunen bygga än mer", skriver Inge Löfgren. Bild: Lasse Edwartz

Kommunpolitiker är lätta att övertyga när exploatörer knackar på

Utmed hela Bohusläns vackra kust pågår en omfattande planering av ny bebyggelse.

ANNONS
|

Replik till ledare av Karl af Geijerstam

LÄS MER:Därför är Lysekils bostadsplaner bra för kommunen

Samtliga kommuner i Bohuslän har nu över 100 pågående detaljplaner som anger hur kusten ska exploateras. All bebyggelse kommer att vara så nära havet som möjligt. Från norska gränsen ner till Göteborg ligger bebyggelsen som ett pärlband. Bohusläns kust börjar numera se ut som en långsmal stad, 20 mil lång och 200 meter bred.

Bohusläningens ledarskribent förordar denna byggnation. Men konsekvenserna är uppenbara. Kommunerna får allt fler fritidshus som inte ger några intäkter. Skärgårdens känsliga natur med stor artrikedom försvinner. Landskapsbilden kommer att påminna mer om en storstad än pittoreska fiskarsamhällen. Grunda bottnar blir till småbåtshamnar som förstör livet i havet. Listan på konsekvenser är tyvärr oändligt lång.

ANNONS

När det gäller bostadsområdet Tronebacken i Lysekil är det sista helt orörda skogsområdet på gångavstånd från tätorten. Det har höga kvaliteter med variationsrik natur. Området är populärt med 100-talet besökare varje dag. Om grönområdet försvinner så kommer människor att få betydligt svårare att få den så viktiga vardagsmotionen. Nästa grönområde två kilometer bort kräver bil. I Lysekils nya översiktsplan föreslås att kommunens tätortsnära grönområden försvinner och att kommunens större friluftsområde ska vara i Hallinden, två mil inåt land.

LÄS MER:Bara generellt strandskydd kan garantera dess syfte

På samma sätt som i Lysekil planeras på andra sida Gullmarsfjorden att Skaftö ska exploateras. I stort hela västra Skaftö utmed havet ska bebyggas från Fiskebäckskil, Utsiktsberget, Stockevik, Södra Stockevik, Torvemyr, Grundsund till Fiskebäcksvik.

Skaftös befolkning fortsätter dock att minska. Från tidigare 4 000 personer för 50 år sedan till nu under 1 500. Trots att det finns fler bostäder än någonsin på Skaftö så vill kommunen bygga än mer.

Priserna har stigit snabbt för köp av fritidshus de senaste åren. Köparna av fritidshus från storstäderna är ekonomiskt starkare än personer som vill ha helårsboende. Det betyder att fler åretrunthus blir sommarhus. Indirekt subventionerar kommunerna fritidsboende på skattebetalarnas bekostnad. För Tronebacken tänker kommunen investera 55 miljoner. Det är tveksamt om kommunen någonsin får tillbaka pengarna.

ANNONS

LÄS MER:Vi riskerar att älska ihjäl naturen och djurlivet

Vår vackra kust har enorm dragningskraft för investerare och exploatörer som inget annat vill än att alla restriktioner försvinner. Kommunens politiker är lätta att övertyga. Företagen lockar med temporära jobb eller att markägarna får bra betalt. Allt under förutsättning att kommunen bekostar vägar, vatten- och avlopp, elnät med mera. Resultatet blir att Bohusläns kust och skärgård kommer att privatiseras.

Inge Löfgren

ordförande i Lysekil-Munkedals Naturskyddsförening

Svar direkt:

Jag ifrågasätter inte strandskyddet som princip. Inga av de aktuella detaljplanerna kan bli verklighet om de strider mot strandskyddet, vilket de inte gör.

Om kommunerna säger nej till de detaljplaner där det faktiskt finns intresse från investerare och bostadsköpare, då kommer trycket på den befintliga husmarknaden att öka. Då blir det verkligen dyrt att köpa hus i kustkommunerna.

Det bästa kommunerna kan göra är att lägga ned mycket energi på att göra byggnationerna så bra som möjligt med hänsyn till naturvärden, kollektivtrafik, befintlig bebyggelse med mera. Detta finner jag att Lysekil har gjort i båda dessa planer.

Karl af Geijerstam

ledarskribent

ANNONS