STOCKHOLM  20160926
Matskribienten Andreas Ivarsson med sin bokashikompost. Bokashiströ eller bokashikli är ett pulver som fungerar som starterkultur för fermenteringsprocessen. Pulvret (bilden)består av vetekli laddat med mikroorganismer och blandas med matavfallet. Efter två-tre veckor kan det grävas ned i jorden.
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
Hushållen som köper egen komposteringsutrustning går med förlust eftersom soptaxan sänks marginellt, menar insändarskribenten. Bild: Claudio Bresciani/TT

Märkligt miljötänk i kommunen

Ska man tjäna så lite på att kompostera sitt eget matavfall i Uddevalla?

ANNONS

Visst är tanken god att matavfall kan omvandlas till biogas, men jag menar att när Uddevalla kommun måste köra till Linköping för att lämna vårt matavfall för denna omvandling till biogas så försvinner all miljönytta under transporten totalt 62 mil fram och tillbaka till Linköping.

Jag bestämde mig därför för att börja kompostera mitt eget matavfall. Jag köpte in bokashi-hinkar och strö för cirka 900 kr. Jag köpte även in en varmkompost för cirka 900 kr.

Jag skickade in en ansökan om dispens för kompostering.

Som tack fick jag en faktura på 1 032 kronor för handläggning av min ansökan. Rätt saftig avgift enligt min mening, eftersom det knappast bör inneburit speciellt mycket jobb eftersom båda mina sätt att kompostera är godkända. Dessutom tillkommer Uddevalla energis kostnad på 198 kronor för hantering av ärendet och hämtning av brunt sopkärl.

ANNONS

Det blev inte heller någon kraftig sänkning av min sophämtningsavgift. Totalt 180 kronor per år, det vill säga 15 kronor per månad närmare bestämt.

Hur motiverar kommunen detta? Var är miljötänket?

Ni slipper tömma min tunna varannan vecka och behöver bara komma en gång per månad för att tömma restavfallet.

Jag har ett förslag till alla miljömedvetna i Uddevalla. Antingen börjar ni kompostera, men struntar i att göra en dispensansökan eller så kan ni slänga matavfallet i restavfall (grön tunna) istället så förbränns det på Uddevallas eget värmeverk.

Värmeverket är utrustat med avancerad rökgasreningsutrustning vilket medför att anläggningen har väldigt låga utsläpp till luft och vatten. Där omvandlas soporna till energi i form av el och fjärrvärme.

Annica Bergman

ANNONS