seniorboende
Vi kan inte fortsätta som idag, eftersom vi inte kommer att räcka till, menar debattören. Bild: AnnaCarin Isaksson

Medvetna om att det inte kommer finnas tillräckligt med personal

Socialtjänsten har idag en äldreplan som sträcker sig till 2024. Den nuvarande planen motsvarar inte de behov som finns idag och kommer att omarbetas, menar socialchef Malin Normann i Uddevalla kommun.

ANNONS
|

Replik på: ”Dags för Uddevalla att skapa en god framtid för sina seniorer” och ”Visst finns ättestupan= i Uddevalla kommun”.

Samhället står inför stora utmaningar de kommande åren då antalet äldre över 80 år förutspås öka kraftigt med 23 procent fram till 2033, medan åldersgruppen 18-64 år endast ökar med 0,3 procent under samma period. Även om inte alla över 80 år behöver stöd från samhället, ökar hjälpbehovet generellt i den åldern.

Socialtjänsten är väl medveten om dessa utmaningar, särskilt när det gäller rekrytering av yrkesroller som undersköterskor, socialsekreterare, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och sjuksköterskor. Vi kan inte fortsätta som idag, eftersom vi inte kommer att räcka till, även om de ekonomiska förutsättningarna finns. Det kommer helt enkelt inte att finnas tillräckligt med personal.

ANNONS

Omställningsarbetet inom socialtjänsten har redan börjat. Socialnämnden beslutade hösten 2023 om en plan för digitalisering som innebär att tid ska frigöras hos medarbetare med hjälp av digitala verktyg då det är en avgörande faktor för att vi ska klara socialnämndens välfärdsuppdrag. Flera uppgifter som tidigare sköttes av personal hanteras idag med hjälp av AI och teknik, såsom vissa beslut, nyckelhantering, sammanställning av anteckningar, signering, medicingivare och fjärrtillsyn.

Vi arbetar också för att tillvarata den kompetens som finns på rätt sätt. Vissa uppgifter måste utföras av sjuksköterskor eller undersköterskor, men andra uppgifter kan utföras av annan personal genom uppgiftsdifferentiering. Till exempel har undersköterskor stöttat upp med arbetsuppgifter när vi haft vakanta tjänster som fysioterapeut, för att våra brukare ska få rätt stöd och hjälp. Vi har även anställt en läkarstrateg för att höja kompetensen inom hälso- och sjukvårdsfrågor i kommunen.

En annan viktig del i detta arbete handlar om att ge rätt stöd till rätt person. Vård- och omsorgsboende är den form av stöd där vi har högst personaltäthet för att kunna erbjuda vård till de mest behövande. Det är också vår mest kostsamma verksamhet både gällande personal och ekonomi. Det är viktigt att de som har behov av omfattande stöd och vård får tillgång till dessa platser, medan de som kan bo kvar i sitt hem erbjuds stöd där.

ANNONS

Tyvärr är ofrivillig ensamhet vanligt och vi vet att det är vanligt att det påverkar hälsan negativt, skapar ängslan, oro och otrygghet vilket innebär att det för många inte känns bra att bo kvar hemma. Socialtjänsten erbjuder stöd på olika sätt för att bryta ofrivillig ensamhet, då vi vet att hälsan förbättras om man känner sig som en del av ett sammanhang. Dock räcker inte socialtjänsten till utan vi behöver bredda och öka samarbetet med andra organisationer, föreningar och civilsamhället för att minska ohälsa och mänskligt lidande.

Ytterligare viktiga delar är att utöka alternativa boendeformer för att minska oro, ensamhet och skapa trygghet, ett exempel på en sådan boendeform är trygghetsboende. Ett trygghetsboende innebär att man bor i eget hem och får stöd av hemtjänst, med grannar i liknande situation där det finns tillgång till matsal och gemensamma aktiviteter. Under sommaren har en enkät publicerats för att ta reda på vad som är viktigt för framtidens trygghetsboendegäster, som en del i planeringen för nya boenden.

Socialtjänsten har idag en äldreplan som sträcker sig till 2024. Den nuvarande planen motsvarar inte de behov som finns idag och kommer att omarbetas för att skapa en riktning för hur äldrevården ska se ut för att möta de utmaningar vi står inför. Arbetet med digitalisering, olika boendeformer, tillvaratagande av kompetens, motverka ofrivillig ensamhet och bedömning så rätt person får tillgång till rätt insats är alla olika strategier som kommer att ingå i äldreplanen för att vi ska kunna möta framtidens behov inom äldreomsorgen.

ANNONS

Malin Normann

Socialchef socialtjänsten Uddevalla kommun

Ann-Charlott Gustafsson

ordförande socialnämnden Uddevalla kommun

ANNONS