I sitt förslag hade regeringen förvisso breddat strategin till att omfatta också spel om pengar, men i övrigt var det inte mycket nytt.
I sitt förslag hade regeringen förvisso breddat strategin till att omfatta också spel om pengar, men i övrigt var det inte mycket nytt. Bild: Anders Hofgren

Ny strategi bör beakta varierande skadeverkningar

Sedan 2011 har Sverige haft en samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitik (ANDT). Strategin har varit en viktig styråra i arbetet på detta centrala folkhälsopolitiska område. Och en nationell strategi behövs även framgent. Samtidigt är det för oss moderater alldeles uppenbart att den tidigare strategin, som löpte ut vid årsskiftet, hade allvarliga problem och brister som behöver åtgärdas.

ANNONS
|

Regeringen förmådde tyvärr varken att fram en ny strategi i tid eller att ta fram en strategi som höll måttet. I sitt förslag hade regeringen förvisso breddat strategin till att omfatta också spel om pengar så att strategin därmed blev en ANDTS-strategi, liksom hörsammat kravet från en helt enig riksdag på att ta fram en nollvision när det gäller narkotikarelaterad dödlighet.

Det var positivt, men i övrigt var det inte mycket nytt i strategin. Framför allt hade regeringens förslag såväl allvarliga brister som stora luckor. Därför avslog Moderaterna, tillsammans med en överväldigande riksdagsmajoritet, regeringens strategi.

Vi moderater nöjer oss dock inte med bara att stoppa dåliga förslag, utan vi är alltid konstruktiva. Vi lägger egna förslag och vi pratar med riksdagens alla partier för att samla majoriteter för viktiga förslag.

ANNONS

När vi avslog regeringens undermåliga ANDTS-strategi samlade vi samtidigt majoritet för vad vi vill se i stället.

För det första kräver vi att regeringen snarast återkommer med en reviderad och förbättrad ANDTS-strategi, som inte bara anger mål och visioner utan också stakar ut en väg framåt, en strategi med konkreta insatser och tydliggjord ansvarsfördelning. Gör om, gör rätt!

För det andra kräver vi att en förnyad strategi ska utgå från ett förändrat övergripande mål, ett mål som beaktar varierande skadeverkningar. I stället för att som regeringen vill, jaga snusare, bör målet avseende tobaks- och nikotinprodukter vara att minska skadorna.

För det tredje kräver vi att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att klargöra olika produkters skadeverkningar. En seriös politik behöver utgå från fakta.

För det fjärde kräver vi att regeringen åtgärdar de mycket allvarliga kunskapsbrister som Sverige har avseende den svenska narkotikasituationen och hur den svenska beroendevården ser ut.

För att kunna vidta rätt åtgärder och för att kunna utvärdera gjorda insatser behövs bättre tillgång till relevant och pålitlig statistik. I dag har vi på nationell nivå varken koll på hur många tunga narkomaner Sverige har, hur många som har ett injektionsmissbruk eller hur många som är i så kallad Laro-behandling, alltså får läkemedelsassisterad behandling för sitt opioidberoende.

ANNONS

Detta är alldeles för dåligt. Ska vi kunna minska Sveriges skyhöga narkotikarelaterade dödlighet måste vi ha koll på hur problemen ser ut.

För det femte kräver riksdagen att regeringen utreder hur ett nationellt kompetenscentrum för prevention för skador inom dessa områden kan skapas. Ett framgångsrikt arbete måste börja med ett starkt förebyggande arbete.

För ett framgångsrikt arbete behövs en ändamålsenlig strategi och ett politiskt ledarskap. Nu saknas både och. Sverige behöver såväl en ny ANDTS-strategi, som en ny regering.

Johan Hultberg (M)

riksdagsledamot från Fyrbodal

ANNONS