Läkare tittar på röntgenbilder av skalle och hjärna.
Vid en stroke måste läkare snabbt sätta rätt diagnos. Bild: Anna Shvets

Strokevården är ett av många områden som måste stärkas och bli jämlik

Det kan inte få vara så att din möjlighet till vård, rehabilitering och ett gott liv ska avgöras av vem du är eller var du bor.

ANNONS

Lagen är tydlig: Vård ska ges utifrån behov, inte utifrån några andra kriterier. Men i Västra Götalandsregionen har nu en grönblå politisk ledning styrt sedan 2014 med resultatet att vårdköerna har vuxit och sjukhusens ekonomiska svångrem dragits åt varje år! Att i det läget prata jämlik vård i en av Sveriges större regioner är svårt. Och det kan inte vara lätt att vara moderat sjukvårdspolitiker i Västra Götalandsregionen när man 2014 gick till val på att få bort köerna med bibehållen skatt. Efter valet höjde man skatten och vårdköerna har vuxit.

Ett exempel på hur ojämlik vården kan vara gäller patienter som drabbats av stroke.

ANNONS

Årligen registreras i Sverige drygt 25 000 fall av stroke och sjukdomen är den tredje vanligaste dödsorsaken hos vuxna. Det har skett en positiv utveckling av strokevården i regionen, men det skiljer sig geografiskt. Och med det också det liv man får efter stroken.

Janett Olsson
Janett Olsson

Rehabilitering är en viktig förutsättning för att bli bättre efter en stroke och den behöver planeras väl och vara återkommande. Forskning visar att hjärnan reparerar sig vilket gör att patienten kan få tillbaka funktioner. Men utvärderingar av strokevården i Västra Götalandsregionen som gjorts konstaterar att vården varierar beroende på var man bor. Orsaker kan vara brister i vårdkedjan för patient både inom primärvård och kommun, men också tillgången på stöd och hjälp. Beroende på var du som patient bor betyder det allt ifrån att du kan fortsätta bo hemma till att du måste flytta till ett särskilt boende. Vissa delar av vår region ligger signifikant sämre till än riket i stort.

Vi har också fått till oss att själva samordningen av insatser brister mellan region och kommun. Endast lite fler än var tredje kommun (36 procent) uppger att det finns ett gemensamt vårdprogram. Tillgången till logopeder och psykologer i primärvård är också ofta begränsad.

Håkan Linnarsson
Håkan Linnarsson

Regionens eget kunskapscentrum för jämlik vård gjort har tidigare konstaterat att det finns stora skillnader i vilken strokevård, rehabilitering och det stöd patienter och närstående får, beroende på bland annat bostadsort, ålder och kön. Eftersom inte särskilt mycket verkar ha förbättrats avser vi socialdemokrater i Västra Götaland ta initiativ till att frågan om strokevården och rehabiliteringen i hela regionen kommer upp på dagordningen igen, så att ojämlika och oskäliga skillnader identifieras och åtgärdas. Den som drabbats av stroke kan inte vänta!

ANNONS

Vi har å andra sidan pekat på flera ojämlika vårdområden i regionen på senare tid men det M-ledda styret verkar trötta och sakna initiativ efter sina snart två mandatperioder – men patienterna blir fler som står och väntar.

Janette Olsson (S)

Oppositionsregionråd i Västra Götalandsregionen

Håkan Linnarsson (S)

oppositionsregionråd i Västra Götalandsregionen

ANNONS