umgängesrätt
Den påtvingade kontakten med mannen kan innebära stor fara för kvinnan och försätter barnen i stark oro, menar debattörer. Bild: Susanna Persson Öste/TT

Upp till bevis för det svenska rättssamhället

Sommaren 2021 kom en ändring i lagen som skulle sätta barnets bästa i centrum för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge, menar debattörer.

ANNONS
|

Den 1 januari 2025 kan ett paradigmskifte ske i svensk rätt. Då ska nämligen den nya lag träda i kraft som gör att barnets rätt att skyddas mot våld väger tyngst. Nu är det upp till bevis. Gisslet med tvångsumgänge måste upphöra.

Sommaren 2021 kom en ändring i lagen som skulle sätta barnets bästa i centrum för alla frågor om vårdnad, boende och umgänge. Tyvärr blev det inte så. För även om risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp eller att barnet far illa på annat sätt, skulle väga tungt, så var fortfarande barnets nära kontakt med båda föräldrarna högt prioriterat.

ANNONS

Resultatet: Domstolar fortsatte döma barn till umgänge och i vissa fall även vårdnad med en våldsam förälder. Varje år bor cirka 6 500 barn minst en natt på skyddat boenden med sin mamma, enligt Socialstyrelsens kartläggning. Och genom åren har mängder av kvinnor tvingats till krävande och ibland återkommande vårdnadsmål med en exman som fortfarande hotar henne till livet.

Enligt Jämställdhetsmyndigheten förekommer våld i hemmet i 64 procent av vårdnadsmålen. Den påtvingade kontakten med mannen kan innebära stor fara för kvinnan och försätter barnen i stark oro där även de kan falla offer för våld. Det yttersta exemplet på detta är Tintin som mördades brutalt av sin far under ett två timmar långt obevakat umgänge.

Den nya lag som nu läggs fram till riksdagen är tänkt att göra slut på situationer där ledsna eller oroliga barn tvingas i väg till en pappa som samtidigt är orsaken till att resten av familjen är på flykt.

Fortfarande händer att mammors strävan att skydda sina barn mot våld lyfts fram som exempel på samarbetssvårigheter eller umgängessabotage fast det funnits både bevisning och fällande domar gällande våld i hemmet.

Att denna barnrättsvidriga situation nu kan komma att upphöra är mycket positivt. Men det finns orosmoln. Fortfarande ska riskbedömningen få stöd genom så kallade sakkunnigutlåtande där en psykolog ska ge redogöra för sin uppfattning ”i vissa svårbedömda fall”.

ANNONS

Vi menar att det inte behöver vara så svårt att bedöma riskerna. Föräldrar som dömts för våld eller övergrepp mot en annan förälder ska inte dömas till gemensam vårdnad eller umgängesrätt efter separation. Och umgängesrätt ska inte utdömas om föräldern har kontaktförbud mot den andra vuxna parten eller om kvinna och barn behövt söka skyddat boende.

Och ett barn som inte vill träffa sin förälder kan aldrig tvingas.

Sverige ratificerade barnkonventionen utan reservationer 1990 och konventionen är en del av svensk lag sedan snart fem år tillbaka.

Nu är det upp till bevis för det svenska rättssamhället. Det är dags att låta FN:s barnkonvention gälla i praktiken!

Sarah Kullgren,

förbundsordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Fatima Hamdi,

ordförande i KD-kvinnor i Västra Götaland

ANNONS