"Så när en kvinna beslutat sig för abort ska hon få veta samhällets grundvärderingar och etiska dilemman. Vad menas med det? Att hon ska skuldbeläggas och ändra sig, att hon ska känna att hon begår brott mot samhällets grundvärderingar?" skriver Aylin Fazelian och Janette Olsson om KD:s partiprogram.
"Så när en kvinna beslutat sig för abort ska hon få veta samhällets grundvärderingar och etiska dilemman. Vad menas med det? Att hon ska skuldbeläggas och ändra sig, att hon ska känna att hon begår brott mot samhällets grundvärderingar?" skriver Aylin Fazelian och Janette Olsson om KD:s partiprogram. Bild: Erik Abel/TT

Var står den västsvenska högern i abortfrågan?

Återigen är aborträtten och samvetsklausul frågor som diskuteras även om det är år 2021 och vi S-kvinnor hoppats att det inte längre skulle behövas. I Sverige har vi haft samma abortlag sedan 1974. För en kvinna som är gravid har man rätt till fri abort till och med vecka 18. Det innebär att kvinnan själv beslutar om man vill avsluta graviditeten om det inte har gått mer än 18 graviditetsveckor, oavsett anledning.

ANNONS

För S-kvinnor är rätten att bestämma över sin kropp och framtid en central grundbult i ett jämställt land. Att inskränka kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar är den mest långtgående form av ojämställdhet och kvinnoförtryck. Och samvetsklausul – alltså när vårdpersonal får laglig rätt att vägra hjälpa en kvinna som väljer att göra abort, är oförenligt med att värna den fria aborten. En kvinna ska inte behöva möta personal som vägrar ge dem en viss vård eller behandling. Det sker i andra länder och vi behöver höja ett varnande finger!

Kristdemokraterna har tidigare behövt klargöra sin ståndpunkt i abortfrågan då de, som vi menar, säger en sak och menar en annan.

ANNONS

I KD:s partiprogram (medicinsk-etiskt program) står följande rader om hur man bör göra när en kvinna vill göra abort:

”Enligt abortlagen är det obligatoriskt för landstingen att erbjuda stödsamtal inför en eventuell abort. Men vi anser att informationen och stödsamtalen bör få en mycket tydligare inriktning än i dag. Den bör varsamt men tydligt lyfta fram det etiska dilemmat och tala om vilka grundvärderingar samhället står för när det gäller människovärdet.”

LÄS MER:Lögnaktigt utspel från Ebba Busch – var är ursäkten?

Så när en kvinna beslutat sig för abort ska hon få veta samhällets grundvärderingar och etiska dilemman. Vad menas med det? Att hon ska skuldbeläggas och ändra sig, att hon ska känna att hon begår brott mot samhällets grundvärderingar?

När det i maj 2019 rapporterades att Lars Adaktusson aktivt röstat mot aborträtten vid inte mindre än 22 tillfällen i EU-parlamentet, fick partiledaren gå ut och försäkra om att man stod bakom svensk aborträtt. I många av dessa omröstningar avstod SD:s ledamöter. Nu leds KD:s jämställdhetspolitiska arbete av Sarah Havneraas som tidigare varit engagerad i abortkritiska organisationer. Ebba Busch har också varit tydlig med att barnmorskor ska få vägra utföra aborter.

När moderaten Elisabeth Svantesson 2013 blev utsedd till arbetsmarknadsminister fick hon förklara sitt tidigare engagemang i antiabortfrågan. SD å sin sida har tidigare drivit att sänka tiden för den fria aborten och att införa samvetsklausul – något man nu säger sig backa ifrån.

ANNONS

LÄS MER:Socialdemokraterna smutskastar som självförsvar

Det är ingen hemlighet att en illegal abort är ofta förenat med livshotande risker. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) dör 47 000 flickor och kvinnor varje år efter en illegal abort och de osäkra aborterna beräknas vara 20 miljoner till antalet.

I vår omedelbara närhet har Polen de strängaste abortlagarna. I USA försvårade Trump säkra aborter och har uttryckt att kvinnor som utför abort bör straffas. I Norge gjordes 2019 inskränkningar i abortlagstiftningen efter att Kristelig Folkeparti har hotat att byta sida och därmed fällt Erna Solbergs minoritetsregering. Kvinnors kroppar blir brickor i politiken som är en farlig utveckling.

Så jo – vi behöver prata om aborträtten och vi behöver klargöranden från Västsveriges politiker i regionen och på riksdagsbänken: Var står ni i frågan om samvetsklausul och aborträtten? Vi vet vad det står i era partiprogram men ändå tystnar inte det där gnagande tvivlet på att abortmotståndet är stort i era partier.

Aylin Fazelian

S-kvinna och riksdagsledamot

Janette Olsson

S-kvinna och regionråd i opposition VGR

ANNONS