Bodil Resare, chefredaktör
Bodil Resare, chefredaktör

Bilden måste vara lika trovärdig som texten

Bodil Resare: Du ska kunna lita på att de bilder vi publicerar i Bohusläningen är sanna och äkta.

ANNONS
|

Bilden och bildjournalistiken har en bärande roll i vår nyhetsförmedling. Bilden ger närvaro och den kan dessutom ge en djupare förståelse av ett sammanhang genom att förmedla ytterligare en dimension för oss läsare och tittare. Bilden är också det i särklass snabbaste sättet att återge en händelse. Dess fortlevnad som tidsdokument är också stor. Med bildens hjälp kan vi förflytta oss fram och tillbaka i tiden. Vi blir med våra ögons hjälp delaktiga i händelser som skett i en annan tid eller ett annat rum. Vi blir sekundära ögonvittnen och tidsresenärer till dessa frusna ögonblick.

Bilden förstärker kort sagt kommunikationen med sin visuella styrka. Den tar oss närmare händelsen. Därför är jag både stolt och glad att vi på Bohusläningen arbetar med bilden som en självklar del i vår nyhetsrapportering. Dels när det gäller vår tidning men också digitalt på vår nyhetssajt och via facebook, instagram och twitter.

ANNONS

Men det är inte bara glädjande ur ett journalistiskt och publicistiskt perspektiv. Glädjande är också att den visuella kommunikationen i stort går mot en ny vår genom att ta ytterligare steg i utveckling och användningsområden allteftersom tekniken utvecklas och blir billigare och mer användarvänlig.

Att hålla kontakt och kunna se varandra trots geografiska avstånd är numera en självklarhet, och de unga ibland oss har också vuxit upp med detta självklara sätt att kommunicera. Att i realtid kunna säga hej, skicka iväg en video eller bara snabbt i realtid kunna visa vad som händer och är på gång genom att använda kameran på sin smartphone är vedertaget och inte något hokuspokus.

Bildens betydelse har ökat och fortsätter att öka. Men det ställer också krav på oss som handskas med bilderna. Naturligtvis rent professionellt och hantverksmässigt, men också ur ett trovärdighetsperspektiv. I takt med den tekniska utvecklingen har det också blivit enklare att manipulera bilder. Gränsen mellan vad som är sant och vad som är fiktion är inte alltid lika uppenbar som i de appar där vi på skrattspegelvis kan förvränga våra utseenden.

I de pressetiska reglerna sägs tydligt att bildmontage eller retuschering på elektronisk väg inte får utformas på ett sådant sätt att det blir vilseledande. Självklart gäller det också Bohusläningen. Som läsare och tittare ska du kunna lita på att de bilder och rörliga bilder som vi publicerar är sanna och äkta. Du ska inte behöva ställa frågan om det är sant eller fiktion.

ANNONS

Tveka inte att höra av dig till mig om du har synpunkter på innehållet i Bohusläningen.

ANNONS