M-land. Många som röstar på Moderaterna bor idag utanför Stockholm. Att svika dem för vad man tror lockar stockholmare är en vansklig väg att gå.
M-land. Många som röstar på Moderaterna bor idag utanför Stockholm. Att svika dem för vad man tror lockar stockholmare är en vansklig väg att gå. Bild: CHRISTINE OLSSON

Malin Lernfelt: Fem småstadsväljare är fler än fyra Stockholmare

I sin iver att vinna tillbaka väljare i huvudstaden riskerar Moderaterna att svika sina kärnväljare.

ANNONS

Moderaterna är stressade. Särskilt i Stockholm där man tappat många väljare. För att vinna tillbaka de sympatisörer som vänt partiet ryggen har partiet tillsatt tre arbetsgrupper som ska identifiera en fungerande väg framåt. Tanken är att resultatet ska hjälpa Moderaterna vinna valet 2026.

Grupperna ska inte vara klara med sitt arbete förrän i vår, men delar av deras slutsatser har redan presenterats för medlemmarna. Bland annat material som visar att partiet vill satsa strategiskt på sådant som hållbarhet, bilbegränsning och andra progressiva idéer långt till vänster om moderaternas traditionellt konservativa eller liberalkonservativa värderingar. Strategier som utanför just Stockholm väckt både oro och debatt internt och som nu får tongivande moderater i andra delar av landet att protestera.

ANNONS

I en intervju i GP (5/12) påtalar David Josefsson, riksdagsledamot från Göteborg, att han anser att partiledningen har fel fokus och att jakten på mittenväljare riskerar att mynna ut i att Moderaterna förlorar sina kärnväljare.

Det var just landsbygden och de mindre städerna som gjorde att M till slut vann riksdagsvalet

“Jag tycker att vi ska försöka vinna väljare på att vara det bästa moderata partiet och stå upp för våra åsikter. Precis som vi inte ska vara mer sverigedemokrater än Sverigedemokraterna så ska vi inte vara mer miljöpartister än Miljöpartiet” säger Josefsson.

LÄS MER:Kristersson vill begränsa biltrafik i städerna

Han vill istället att M lägger tyngdpunkten på ekonomi, arbetsmarknad och trygghet, frågor som partiet traditionellt förknippats med. Josefsson är inte ensam. I samband med partistämman i oktober sade en annan tung företrädare (som ville vara anonym) att “Ulf är besatt av Stockholm. Hans hemmasnickrade strategi kommer göra friheten mindre på landsbygden” (Aftonbladet 20/10). Även MUF-ordföranden Douglas Thor är kritisk.

Det var just landsbygden och de mindre städerna som gjorde att M till slut vann riksdagsvalet. Dessutom är M-sympatisörer i andra större städer än huvudstaden också en viktig del av partiets väljarunderlag. Sviker man dem för att Stockholmsperspektivet är för snävt riskerar M att krympa ytterligare. I själva verket kan partiledningens elitistiska gröna våg som man tror ska rädda M i Stockholm, bli det som 2026 lägger fälleben för en fortsatt borgerlig regering.

ANNONS

ANNONS