Oasis uppträder på Scandinavium Göteborg i januari år 2009 – och sågas av Göteborgs-Posten. Ett halvår senare splittrades gruppen och bröderna Gallagher.(arkivbild)
Oasis uppträder på Scandinavium Göteborg i januari år 2009 – och sågas av Göteborgs-Posten. Ett halvår senare splittrades gruppen och bröderna Gallagher.(arkivbild) Bild: Bengt Kjellin

Karl af Geijerstam: Ingen kulturminister kan fixa dig billigare Oasis-biljetter

Oasis-fansen får betala för dyrt för biljetterna, tycker Storbritanniens kulturminister. Men biljetterna kan aldrig fördelas både jämlikt och billigt.

ANNONS

Bröderna Liam och Noel Gallagher har grävt ned stridsyxan efter 15 år och Oasis ska nu ge konserter igen nästa år. Oasis splittrades efter ett gräl inför en konsert i Paris som slutade med att Liam slog sönder sin brors gitarr. Väldigt mycket rock’n’roll.

Bröderna har sedan dess ägnat sig åt att ta heder och ära av varandra på sociala medier i åratal. BBC:s podcast om gruppens historia har en kapitelindelning som följer de mest uppmärksammade bråken (åtta stycken), inte skivsläppen. Orsaken till att stridyxan numera är nedgrävd kanske inte handlar så mycket om att de båda ändrat åsikter om varandra. Det finns mycket som talar för att tidpunkten nu är rätt för bröderna att tjäna ganska mycket pengar. What’s the Story (Morning Glory) var 90-talets bäst säljande platta i Storbritannien. 22 miljoner exemplar såldes totalt i hela världen. (BBC 27 augusti)

ANNONS

De ungdomar som köpte Oasis skivor och gick på deras konserter är numera äldre och köpstarka. Beräkningar gjorda av Birmingham City University visar att intäkterna från konserterna kan uppgå till 400 miljoner pund, varav en fjärdedel kan gå till bröderna Gallagher. (BBC 31 augusti)

Under helgen visade det sig att Oasis inte tog några ekonomiska risker. Biljetterna tog slut direkt. Ticketmaster, en av de officiella återförsäljarna av biljetter, tillämpade dynamisk prissättning. När systemet märker att biljetter säljs väldigt snabbt, höjs priset. De som råkade komma först i kön fick alltså billigare biljetter än de som kom senare, vilket upprörde många biljettköpare. Detta har nu fått politiska konsekvenser.

"Vi ska se över transparensen och den dynamiska prissättningen, inklusive kösystemens teknologi som möjliggör det", säger Storbritanniens kulturminister Lisa Nandy i ett uttalande. Även Irlands regering har reagerat på att biljettpriserna höjts. Biljetterna till Croke Park i Dublin steg från from €176 euro till mer än 400 euro. Regeringsmedlemmen Micheál Martin vill nu att irländska konsumentverket (CCPC) ska undersöka saken. CCPC säger i ett uttalande att prissättningen måste vara tydlig och transparent. (BBC 1 september)

Lisa Nandy, kulturminster i Storbritannien.
Lisa Nandy, kulturminster i Storbritannien. Bild: Lauren Hurley / No 10 Downing St

Många artister säger nej till dynamisk prissättning, som The Cure, Ed Sheeran och Taylor Swift. Den gamle socialisten Paul Heaton säger att 35 pund för alla biljetter till hans slutsålda turné är rimligt eftersom ”vi får betalt och vi vill hålla det billigt för er”. (Daily Mail 2 september)

ANNONS

Någon princip för fördelning av biljetter måste alltid tillämpas: kö (först till kvarn), dynamisk prissättning (utbud och efterfrågan), lotteri eller kvoteringar (att några biljetter reserveras för en fanklubb till exempel).

Det finns ingen kulturminister i världen som kan lova att Oasis-biljetter både kan vara billiga och fördelas på ett sätt som alla upplever som rättvist. Om biljettköparna blir informerade om att dynamisk prissättning gäller, är detta en princip som är lika moraliskt rimlig som någon annan fördelning. I praktiken har ju först till kvarn visat sig vara ett stort lotteri för de som vill ha arenabiljetter till Håkan Hellström eller Bruce Springsteen. Hur man än gör kommer några att bli besvikna, det kan ingen politiker ändra på.

LÄS MER:Biljettpriser ses över efter Oasis-kaos

LÄS MER:Oasis-biljetterna slut

ANNONS