Livet. Mycket av det som många tycker tillhör vardagens härligheter är sådant myndigheterna avråder från.
Livet. Mycket av det som många tycker tillhör vardagens härligheter är sådant myndigheterna avråder från. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Malin Lernfelt: Livet är farligt – man kan dö

Förr eller senare ska vi alla dö och att undvika onödiga risker så att det blir senare, ser många som självklart. Samtidigt kommer allt fler pålagor ovanifrån som tar ifrån vuxna människor rätten att fatta egna informerade beslut.

ANNONS
|

En bättre middag, fotboll med kompisarna framför tv:n eller en trevlig helkväll på krogen och vips riskerar du att bli alkoholist och ska erbjudas stöd och samtal av sjukvården. I alla fall om man ska utgå ifrån Socialstyrelsens uppdaterade rekommendationer.

Följande finns att läsa på myndighetens hemsida: “Med riskbruk av alkohol avses antingen en hög genomsnittlig konsumtion eller en intensivkonsumtion minst en gång i månaden. En hög genomsnittlig konsumtion innebär 10 standardglas eller mer per vecka eller 4 standardglas eller mer per dryckestillfälle (så kallad intensivkonsumtion) en gång i månaden eller oftare”.

Även om de nya rekommendationerna inte skiljer sig särskilt mycket ifrån Socialstyrelsens tidigare råd har de lett till både upprördhet och hån. Gastronomen och skribenten Edward Blom menar till exempel att det myndigheten sysslar med är larvigt och att det bara känns som “ett verklighetsfrånvänt moraliserande”.

ANNONS

För det finns också ett värde i sådant som att ta vissa risker

Samtidigt anser Susanne Sjöstedt, politisk redaktör på socialdemokratiska Värmlands Folkblad, att människor borde fundera över varför de blir så provocerade. “Känslorna svallar. Som vanligt när det handlar om alkohol. Som vanligt när nån känner alkoholnormen ifrågasättas. Som vanligt när många känner sig träffade av kritik”, skriver hon (VF 13/9).

LÄS MER:Edward Blom om nya alkoholråden: ”Löjligt”

Ur liberal synvinkel är det tvärtom ganska enkelt att förstå varför den stundtals högljudda debatten uppstår. Det handlar knappast om att man motsätter sig vetenskapliga fakta om hur kroppen påverkas av alkohol. Utan om känslan av att vi som medborgare i allt högre grad kvävs ovanifrån av alla råd, regler, rekommendationer och lagar. Vart och ett är sådant som rökförbud på busshållplatser, detaljreglering inom bygg- och bostadssektorn, hjälmtvång för alla som hanterar hästar på ridskolor, alkoholmonopol, sockerfria förskolor och narkotikaklassning av värktabletter som är receptfria i våra grannländer, lätt att förstå och respektera. Det handlar om att så långt som möjligt skapa trygghet, säkerhet, tillgänglighet och en god folkhälsa. Om att skydda utsatta människor och i möjligaste mån undvika olyckor.

Tillsammans innebär dock alla rigida regelverk och förnumstiga rekommendationer ett storebrorssamhälle där vuxna behandlas som barn och barn behandlas som porslinsfigurer. Den som reser utanför Sverige upptäcker dessutom snabbt att det inte alls ser ut så överallt och att det är väldigt svenskt att alltid försöka tillrättalägga tillvaron.

ANNONS

LÄS MER:De nya alkoholråden missar det allra viktigaste

För att citera den legendariska reklammannen Stig Arbman: “Livet är farligt, man kan dö”. Och så är det ju. Men om vi är för upptagna med att skydda oss från att dö går vi samtidigt miste om själva livet och dess härligheter. För det finns också ett värde i sådant som att ta vissa risker, dricka några glas vin i gott sällskap, cykla med vinden som blåser genom håret eller att umgås med djur utan en massa skyddsutrustning. Att det skapar upprördhet när en myndighet som Socialstyrelsen kommer med rekommendationer som den om alkohol är därför både sunt och hoppingivande. Svenskarna behöver bli bättre på att ifrågasätta och protestera mot sådant som gör samhället och livet tråkigare och mer begränsat. Annars blir vi levande begravda under verklighetsfrånvänt moraliserande.

ANNONS