En ny förskola byggs vid Äsperöd.
En ny förskola byggs vid Äsperöd. Bild: Julia Forsberg

Karl af Geijerstam: Rätt att bygga nya och stora förskolor i Uddevalla

Det är inte storleken på själva byggnaden som avgör kvaliteten på verksamheten.

ANNONS

Trots minskande barnkullar har Uddevalla kommun planer på att bygga flera helt nya förskolor de närmaste åren. Anledningen är helt enkelt att så många förskolor är för gamla och slitna. I slutet på 60-talet lade den så kallade Barnstugeutredningen grunden för den moderna förskolan. Fokus skiftade från tillsyn och barnpassning som en social åtgärd till en pedagogisk verksamhet. I mitten på 1970-talet beslutade riksdagen att en kraftig utbyggnad av barnomsorgen skulle ske.

Växande barnkullar och ökande efterfrågan gjorde att kommunerna var tvungna att bygga många förskolor på 70- och 80-talen. Trots detta var det svårt att bygga i kapp med efterfrågan. Inte förrän på 90-talet blev det någorlunda balans. Då övergick ansvaret för barnomsorgen från socialdepartementet till utbildningsdepartementet. Kommunerna står därför med många förskolebyggnader från den snabba utbyggnadstiden som inte längre håller måttet.

ANNONS

Fem förskolor håller på att byggas, eller är i planeringsstadiet. Först ut är Forshälla-Strands förskola som kommer att ha plats för 160 barn. Störst av alla kommer Parkens förskola att bli, med plats för 200 barn och 40 pedagoger.

Storleken på förskolan har lett till protester, vilket Bohusläningen har rapporterat om. En kommentar på Facebook lyder: ”Galenskap! Vilka barn ’skapar’ vi genom att bygga dessa förskolor med alldeles för många avdelningar och barn? Jo, stressade barn som högst troligen inte kommer få sina behov tillgodosedda. För tillräckligt med personal kommer det ju säkert inte heller finnas.”

Men det är just barnens behov som kommunen tänker tillgodose. Nya förskolor är bättre anpassade till dagens krav och är alltså bättre för både barn och pedagoger. Att det är många barn i byggnaden innebär inte att det blir större barngrupper eller färre pedagoger per barn. Tvärtom har man i en större verksamhet mycket lättare att täcka upp för varandra. Behovet av springvikarier minskar.

Det blir billigare per kvadratmeter och billigare per barn att bygga stort. Men det ska man inte se som en besparing, utan som ett rationellt hanterande av kommunens resurser. Uddevalla är en tätort med ganska många barn, där man inte av geografiska skäl tvingas bygga mindre enheter.

ANNONS

Studerar man beskrivningarna och ritningarna som Uddevalla kommun har presenterat förefaller de nya förskolorna vara mycket spännande projekt och roliga för barnen. Grönområden, lekplatser, pulkabacke, äventyrsgård med naturmark ska bland annat byggas.

Det är inte storleken på själva byggnaden som avgör kvaliteten på verksamheten. Det är hur den är planerad, byggd och hur personalen genomför sina arbetsuppgifter. De nya förskolorna kommer att hjälpa personalen att göra sitt jobb bättre. Därför gör Uddevalla kommun rätt när de planerar framtidens förskolor.

LÄS MER:Uddevalla får ny förskola — ska rymma 180 barn

LÄS MER:Fem jätteförskolor ska byggas i Uddevalla

ANNONS