Facebook tjänar miljarder – betalar tusenlappar i skatt

Facebook Sverige omsatte 4,4 miljarder kronor i Sverige ifjol, men betalade bara lite mer 45 000 kronor i skatt. Det är mindre än pressbyråkiosken i samma hus där bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
|

Svenska Dagbladet har begärt ut Facebooks svenska bolag, Facebook Swedens, färska årsredovisning för förra året. Bolaget drog in 4,4 miljarder kronor till amerikanska ägaren Meta ifjol, konstaterar SvD. Pengarna kommer från ”reklamåterförsäljning till utsedda svenska kunder”.

Men samtidigt betalade bolaget bara 45 624 kronor i bolagsskatt. Orsaken är enligt SvD hur ägaren Meta valt att strukturera verksamheten – ett utländskt bolag högre upp i koncernen får betalt för annonsutrymmet som säljs till svenska kunder. Det gör att det i den svenska årsredovisningen inte blir mycket vinst kvar.

Mindre än en pressbyrå

Men SvD:s kartläggning visar också att den sociala mediejättens svenska bolag börjat betala koncernbidrag på 134 miljoner kronor till sin ägare. Då redovisar bolaget rentav en förlust på några miljoner kronor.

ANNONS

Ett tillägg är dock att Facebook Sweden betalade 51,3 miljoner kronor i sociala avgifter ifjol.

SvD gör jämförelsen med en pressbyrå som ligger i samma kvarter i Stockholm där Facebook har sitt svenska huvudkontor – kiosken har 390 gånger längre omsättning men betalar 65 000 kronor i bolagsskatt.

Frankrike har höjt skatten

När SvD söker Facebook Sweden och Meta har man svårt att få svar – jätten har minskat organisationen i Sverige. Tidningen hänvisas till Metas globala presstjänst.

SvD pekar också på att Frankrike nyligen infört regler som innebär att företag med intäkter över 25 miljoner i landet och 750 miljoner globalt ska skatta tre procent i Frankrike.

Tidningen har sökt finansminister Elisabeth Svantesson som dock avböjer att kommentera.

GP söker Metas globala presstjänst.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS