Facket: Fel säga upp man som skurit sönder chefens bildäck

En anställd fångades på film när han förstörde en tidigare chefs bil. Mannen fick då sparken – något som facket tycker är fel, skriver Arbetet.
Skadegörelsen på bilen hade inte med jobbet att göra, menar de.

ANNONS
|

Ärendet som rör en anställd på ett större försäkringsbolag kommer nu att bli en fråga för Arbetsdomstolen. Det skriver tidningen Arbetet, som också berättar att de inblandade parterna – den anställde och hans tidigare chef – ska ha hamnat i konflikt vid en omorganisation. Den anställde ska då ha tackat nej till att bli utköpt och efter det känt sig trakasserad av chefen.

Började hitta skruvar i däcken

Chefen slutade på försäkringsbolaget och började några månader senare upptäcka att någon skruvat i skruvar i däcken på hans bil. Någon hade också flera gånger lagt spik och skruvar på marken i carporten hemma hos den tidigare chefen och klippt av laddsladden till elbilen, skriver Arbetet.

ANNONS

Ex-chefen installerade då en övervakningskamera som fångade en misstänkt gärningsman. På filmen visades nämligen hur den tidigare medarbetaren klippte av laddsladden än en gång och skar sönder bilens däck med en kniv.

Polisanmälde och anställd erkände

Chefen polisanmälde och försäkringsbolaget avskedade mannen, som nu även erkänt tre fall av skadegörelse. Men Forena, försäkringsbranschens fackförbund, kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras. Detta eftersom det enligt dem handlar om ”ringa brottslighet” som inte har samband med arbetet eftersom brottsoffret, när brotten begicks, inte hade jobbat på försäkringsbolaget på över ett år. Brotten har inte heller skadat arbetsgivaren, hänvisar man till, och den anställde utgör heller ingen säkerhetsrisk menar man.

Blir lovligt byte

”Synnerligen uppseendeväckande” kallar arbetsgivarsidan fackets inställning i en skrivelse till domstolen. ”Med ett sådant synsätt skulle en chef så fort denne slutar sin anställning i ett företag bli ett lovligt byte för alla underställda”.

Planen är att domstol ska titta närmare på fallet i början på oktober, skriver Arbetet.

ANNONS