Lägre elpriser är att vänta. Arkivbild.
Lägre elpriser är att vänta. Arkivbild.

Lägre elpris förutspås under 2018

Det kommande året ser ljust ut för elmarknaden, i alla fall för konsumenterna: elpriset väntas krypa nedåt.

ANNONS
|

Prognosen pekar nu mot ett årsmedelpris på 27 öre/kWh, vilket motsvarar en sänkning med 10 procent mot årets pris på 30 öre/kWh. Det beror först och främst på en mild höst med mycket nederbörd, som skapat goda resurser för vattenkraften. Med bättre marginaler för en inhemsk elproduktion minskar behovet av att köpa in el från utlandet, i huvudsak Tyskland, där höga kolpriser driver upp elräkningarna för svenska slutkonsumenter.

- Kolpriserna har stigit under året och just nu har vi ett ganska stort gap. Men man ska ha klart för sig att om överskottet skulle försvinna får vi en helt annan prisbild här, säger Faraz Azima, vd för prisjämförelsesajten Elskling.

ANNONS

Att priserna pekar nedåt inför 2018 kan ses ett symboliskt glädjebesked: för dem som bor i villa innebär det minskade kostnader med 750 kronor på ett år. Sett till prisutvecklingen över tid tar årets prognos inte heller något jättekliv.

- Under de senaste fyra åren har vi legat någonstans mellan 26-28 öre, men 2015 blev priset 20 öre. Året prisbild är något lägre än 2016, men utgör ingen extrem nedgång.

TT
Fakta: Så sätts elpriset

Det rörliga elpriset i Sverige bygger på den nordiska elbörsen Nord Pools så kallade elspotpris.

Kunden betalar ett grundpris för sin el som utgår ifrån förändringarna på Nord Pool. Där sätts dagligen de priser som elhandelsföretagen sedan har att utgå ifrån som grund för sin prissättning.

Priserna påverkas av tillgång och efterfrågan som i sin tur påverkas av bland annat vädret.

Huvuddelen av den svenska elproduktionen sker i vattenkraftverk och kärnkraftverk.

Elpriset anges i öre per kilowattimme (kWh).

Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden, vilket innebär att priserna på el skiljer sig i olika delar av landet.

Källa: TT, Energimarknadsinspektionen

ANNONS