Lufthansa ställde in 1 000 flyg redan onsdagen den 26 juli på grund av att markpersonalen utlyst en strejk.
Lufthansa ställde in 1 000 flyg redan onsdagen den 26 juli på grund av att markpersonalen utlyst en strejk. Bild: Michael Probst

Lufthansas piloter hotar också med strejk

På söndagen röstade Lufthansas pilotförening för en egen strejk – om föreningen och flygbolaget inte kan enas om nytt löneavtal. Det kan tvinga Lufthansa att ställa in ännu fler flyg, skriver Bloomberg News.

ANNONS
|

På söndagen höll Lufthansas pilotförening Vereinigung Cockpit (VC) en omröstning där en klar majoritet röstade ja till en strejk om det skulle bli nödvändigt för att att tvinga fram en ny löneöverenskommelse. Om det skulle bli av kan det utlösa en ny våg av inställda flyg för Lufthansa, skriver Bloomberg News.

”Denna positiva omröstning leder inte nödvändigtvis till strejk. Men det är en omisskännlig signal till Lufthansa om att ta cockpit-personalens behov på allvar,” skriver Vereinigung Cockpit (VC) i ett pressmeddelande.

Piloternas främsta krav är att bli kompenserade för reallönebortfallet som uppstått i samband med den kraftiga inflationen i Tyskland.

ANNONS

En talesperson för Lufthansa menar att flygbolaget respekterar omröstningen och att man fortsätter förlita sig på ”konstruktiva diskussioner” för att lösa konflikten, där ytterligare samtal är inbokade, skriver Bloombergs.

En pilotstrejk vore inte första strejken som drabbar Lufthansa i sommar. Den 26 juli ställdes 1 000 flyg in då markpersonalens fackbolag Verdi utlyste strejk. Då ställdes 678 avgångar in från flygplatsen i Frankfurt och 345 flyg ställdes in från flygplatsen i München.

LÄS MER:10 000 försenade flyg från Arlanda i sommar

ANNONS