Nära 9 000 fordringsägare drabbas av Resias rekonstruktion.
Nära 9 000 fordringsägare drabbas av Resias rekonstruktion. Bild: Jessica Gow/TT

Resia i rätten – 9 000 omfattas av rekonstruktion

Nära 9 000 fordringsägare – privatpersoner, leverantörer och företag drabbas av att researrangören Resia tvingas göra rekonstruktion på grund av coronapandemin. Under måndagen var det borgenärssammanträde i Göteborgs tingsrätt.

ANNONS
|

För knappt tre veckor sedan larmade researrangören Resia om att bolaget måste ansöka om rekonstruktion för att undvika att gå i konkurs på grund av coronapandemin.

Halva personalstyrkan, det vill säga 150 personer av 300 anställda varslades och omkring 10 till 15 Resiabutiker kommer att slå igen.

Under måndagen var det borgenärssammanträde i Göteborgs tingsrätt, där bolaget presenterade sin preliminära rekonstruktionsplan.

– Vi kommer att förklara varför bolaget hamnat i den här situationen. Utan corona hade Resia aldrig hamnat i det här läget. Det är en direkt följd av det minskade resandet på grund av coronapandemin och den har slagit sönder en hel bransch, säger Peter Björnram, Resias rekonstruktör.

ANNONS

Nära 9 000 drabbas av Resias rekonstruktion

Det är ännu oklart hur stora förluster Resia tagit under krisen, researrangören har själv stora krav på flygbolag och andra leverantörer som man väntar få betalt ifrån.

Men vad som är klart är att nära 9 000 fordringsägare är drabbade av Resias rekonstruktion.

– Vi har skickat ut information om rekonstruktionen till alla som har fordringar. Det är både leverantörer, men många är kunder som betalat för resor och hotellvistelser, säger Peter Björnram.

För Resias kunder med krav på arrangören hänvisas också till Kammarkollegiet.

Har en kund en resa som blivit inställd och väntar på återbetalning kan man få vänta, eftersom arrangören inte får betala ut någonting under rekonstruktionen.

LÄS MER:Resebyrån Resia ansöker om rekonstruktion

Resia vill nå någon form av uppgörelse med fordringsägarna, men exakt hur den kommer att se ut är ännu oklart.

– I dagsläget går vi igenom den preliminära rekonstruktionsplanen. Och man sedan ska göra ett ackord eller inte kommer lite längre fram. Vi är i en mycket märklig situation där företaget har drabbats på grund av att världen stänger ner. Ackord finns med i verktygslådan, men vi får se längre fram när det har börjat att lätta, säger Peter Björnram.

Det blev ett tämligen långt borgenärssammanträde i tingsrätten, dit ett 40-tal fordringsägare anmält sitt intresse att komma med frågor.

ANNONS

– Det var många resenärer, och de kom med bra frågor och de hade en positiv attityd till att rädda bolaget och så mycket pengar som möjligt, säger han.

Tingsrätten beslutade att Resias rekonstruktion kommer att fortsätta.

Resia kommer att satsa på affärsresor och konferenser

Nu väntar ett stort förändringsarbete för resebolaget då man kommer att lämna det privata reseförmedlandet därhän för att i stället fokusera på företagskunder och konferensresor.

– Man kommer att satsa på affärsresor. Dra ner och vinkla om och man kommer inte att vara lika bred i sitt utbud som tidigare, säger Peter Björnram.

Efter att reseförbuden börjar lätta och Europa åter börjar öppna upp och efter att vi åter får resa i Sverige, har Resia märkt av att reseförfrågningarna har börjat att öka igen.

– Resia arbetar fortfarande aktivt med att sälja resor. Nu tittar vi på kassaflödet och när pengarna kommer in. Man arbetar med kostnaderna och att förändra affärsmodellen. Men det kommer att drabba personal i form av uppsägningar. Det är nog ingen hemlighet, säger Peter Björnram.

Söker Resia nya finansiärer i den här processen?

– I rekonstruktionsplanen står det att det pågår diskussioner. Men det är en ägarfråga att arbeta med förändringskapital, jag gör inget aktivt, säger Peter Björnram.

ANNONS
ANNONS