Stockholm backar i den senaste rankningslistan över världens finanscentrum. Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm.
Stockholm backar i den senaste rankningslistan över världens finanscentrum. Interiör från Stockholmsbörsen, Nasdaq OMX Group i Stockholm.

Stockholm rasar på finansrankning

Stockholm backar sju platser i den senaste rankningslistan över världens finanscentrum. Planer på en ny finansskatt ligger den svenska huvudstaden i fatet, enligt Stockholms handelskammare.

ANNONS
|

Stockholm åker rutschkana från nummer 37 till 44, enligt GFCI (The global financial centres index). I topp ligger London, trots Brexit, och därefter följer New York, Singapore, Hongkong och Tokyo, en ordning som hållit i sig sedan förra årets bedömning, skriver Svenska Dagbladet.

Andreas Hatzigeorgiou, chefsekonom vid Stockholms handelskammare, betecknar raset på listan som allvarligt.

- Vi borde egentligen klättra då Stockholm är en magnet för investeringar i finansiell teknik men i stället förlorar vi mark till städer som Paris och Amsterdam, säger han till SvD.

ANNONS

Enligt Hatzigeorgiou är den svenska regeringens inställning en viktig faktor.

- Det är mycket som tyder på att det är regeringens planer på en aggressiv skatt på finansiell verksamhet som spökar, säger han.

LO-ekonomen Torbjörn Hållö är en av personerna bakom en utredning som föreslår en finansskatt som skulle innebära en extra arbetsgivaravgift på 15 procent för finanssektorn. Men Hållö är inte lika oroad över Stockholms tapp på finanslistan.

- Vi kommer att se fler länder som inför en extra skatt för bankerna. Så det är inga konstigheter, säger han till SvD.

Fakta: Rankning finansstäder, 2016

1. London

2. New York

3. Singapore

4. Hongkong

5. Tokyo

6. San Francisco

7. Boston

8. Chicago

9. Zürich

10. Washington DC

Källa: GFCI/SvD

Fakta: GFCI

GFCI (The global financial centres index) är en global rankning av världens finanscentrum. Undersökningen baseras på två olika källor, dels insamlade faktauppgifter, dels svar i en världsomfattande onlineundersökning som gjorts sedan 2005.

Källa: GFCI/SvD

ANNONS