Malou Roos hoppas på en ökad dialog kring könssjukdomar.
Malou Roos hoppas på en ökad dialog kring könssjukdomar.

Malou Roos: ”Idag pratar vi öppet om nästan allt – förutom könssjukdomar”

Könssjukdomar är så mycket vanligare än man tror. I dagens samhälle är sexfrågan inte längre något nedtystat och idag pratar vi öppet om nästan allt – förutom könssjukdomar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I Västra Götaland uppges strax över 300 personer per 100 000 invånare vara klamydiasmittade. Och klamydia är ju bara en av de många könssjukdomarna som finns. Så vi lever i ett samhälle som försöker normalisera vad som tidigare har varit förbjudet, men könssjukdomar ingår inte i det?

Jag kanske borde börja med att förfina mitt uttryck och istället beskriva det som hygiensjukdomar. Eller kanske intima sjukdomar? När man nämner “könssjukdomar” i ett samtalsämne är det nämligen vanligt att se hur personen mittemot en spänner sina axlar. Som att personen förbereder sig på en anklagelse. En anklagelse av vadå undrar jag?

ANNONS

Jag tycker att det är märkligt att detta ämne är så tabubelagt

Könssjukdomar är väldigt vanligt i Sverige och de flesta går att lösa med en enkel salva från apoteket. Könssjukdomar kan klia och irritera, huden blir röd och det är bara allmänt jobbigt.

Men sen?

Könssjukdomar är ju även aningen vanligare bland personer under 21 år. När man då blir smittad är det inte så roande att gå och bära på det som om man plötsligt vore smittad av spetälska. Vi lever i ett samhälle som inte har några problem att snacka intimitet med ungdomar, men som också sticker huvudet i sanden när det talas om vad som kan vara konsekvenserna av sexuellt umgänge. Jag tycker att det är märkligt att detta ämne är så tabubelagt när vi just nu befinner oss i en tid där vi har utvecklat normer och vad som skall anses vara “normalt” att prata om, utan att inkludera könssjukdomar.

Det bidrar ju även till vad som blir en anklagelse i det tysta mot de unga personer som bär på könssjukdomar av olika slag. Skammen, som redan är förknippad med könssjukdomar, växer sig starkare och unga vuxna kniper hellre igen om sina känslor och därav minskar deras chanser att kunna prata med andra personer som har fått samma sjukdom. Det är viktigt att kunna uttrycka sig och dela med sig av sina känslor när man har blivit sjuk.

ANNONS

Det är inte världens undergång

Samhället vi lever i idag normaliserar många ämnen som tidigare har varit tabu att prata om. Så normalisera även könssjukdomar bland unga.

Könssjukdomar är inget nytt. Och det är inte samhällets fördomar kring det heller.

Men läs statistiken. Gör en snabb sökning på Google så kan ni också läsa om vad könssjukdomar är. Det är inte världens undergång. Och låt mig även repetera:

Det är så mycket vanligare än vi tror.

* All statistik som förekommer i krönikan är hämtad hos Folkhälsomyndigheten.

ANNONS