"För nutiden framstår Birgitta Rasmusson som ’kakdrottningen’, men hennes kunskaper var mycket bredare än så.”
"För nutiden framstår Birgitta Rasmusson som ’kakdrottningen’, men hennes kunskaper var mycket bredare än så.” Bild: Per Landén

Minnesord: ”Alla som lärt känna henne förstår hennes storhet”

Birgitta Rasmusson, Ljungskile och Stockholm, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 81 år. Närmaste anhörig är hennes bror Anders Rasmusson med familj. Hon sörjs också av en stor vänkrets.

ANNONS
|

Birgitta Rasmusson var en konsumentupplysare av den gamla stammen, som fick en ny karriär som fortsatte förbi 80-årsdagen. Hon hade en förmåga att överföra sitt gedigna kunnande till alla åldrar och blev en folkkär tv-profil.

För nutiden framstår Birgitta Rasmusson som ”kakdrottningen”, men hennes kunskaper var mycket bredare än så. Birgitta hade en lång erfarenhet av att arbeta som hemkonsulent och hushållslärare när hon 1976 blev ansvarig för testredaktionen på Icakuriren, där det gällde att testa matprodukter, textilier och hemutrustning.

Birgitta lärde sig att vara tuff som objektiv konsumentupplysare i ett företag som drivs affärsmässigt. Hon hade många duster med Icas affärsavdelningar när inte testresultaten var positiva för produkter som såldes inom Ica. Det var lärorikt för hela Icas organisation och där medverkade Icakuriren och Ica Provkök i hög grad till att bygga konsumentförtroendet för Ica.

ANNONS

Birgitta blev chef för Ica provkök 1984. Under sin långa tid som provkökschef fram till 2005 utvecklades hon till en av legendarerna inom svensk konsumentupplysning. Förutom att ligga bakom mängder av matböcker var hon också profil i konsumentkampanjer från Ica på temat kunskap om mat. Hennes skötebarn på boksidan var ”Sju sorters kakor” – som hade sitt ursprung redan 1946 – och ”Rutiga kokboken”. I båda fallen såg hon till att uppdatera och redigera nya upplagor även efter sin tid på Ica provkök. Hon var under många år också en mycket uppskattad föredragshållare runt om i landet med sin charmiga och energirika framtoning.

Birgitta gjorde ingen hemlighet av att hon med åren blev besviken över det hon tyckte var alltför mycket prisfokus och svällande sortiment. Hon tyckte branschen tappade fokus på kvalitet. Men på senare år signalerade hon ändå nytt hopp med det ökade matintresse hon mötte runt om i landet. Hon skrev för drygt ett år sedan apropå sin nya ”stjärnstatus”: ”Det som gläder mig extra är att tv-teamen tycker att jag har så stor kunskap om allting när det gäller metoder, ingredienser och recept. Inte konstigt med många år på Ica provkök med alla provningar och experiment som låg bakom allt vi gjorde. Inget fick vara fel.”

ANNONS

Det är inte svårt att förstå att de yngre blev imponerade av Birgitta Rasmusson. Alla som lärt känna henne förstår hennes storhet både som konsumentupplysare och glädjespridare.

För alla hennes Icavänner,

Roland Fahlin, Lisbeth Kohls, Hans Rinkeborn, Per Strömberg, Claes-Göran Sylvén

LÄS MER:Så minns vännerna Birgitta Rasmusson

LÄS MER:Minnesord: Birgitta Rasmusson var en kvinna som syntes

LÄS MER:Minnesord: Bondtösen från Ljungskile fanns kvar under ytan

ANNONS