2018 ville Sverigedemokraterna ställa ut Lars Vilks rondellhund på Fotografiska i Stockholm. Då Fotografiska sade nej gick Lars Vilks dit med teckningen. Arkivbild.
2018 ville Sverigedemokraterna ställa ut Lars Vilks rondellhund på Fotografiska i Stockholm. Då Fotografiska sade nej gick Lars Vilks dit med teckningen. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Hypotetisk Vilksgåva ger Moderna huvudbry

ANNONS

När Moderna Museet i Stockholm 2015 blev erbjudet Lars Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund tackade den dåvarande chefen Daniel Birnbaum nej. Själva teckningen var inte konstverket utan snarare processen omkring – protesterna, medieuppmärksamheten och kontroverserna – resonerade Birnbaum. Att ta emot gåvan vore att göra museet till en del av ett ännu oavslutat verk.

Hur skulle Moderna Museet göra om erbjudandet om att få Lars Vilks rondellhund skulle förnyas? Museets nuvarande chef Gitte Ørskou vill inte ta ställning till den hypotetiska frågan, uppger Sveriges Radios "Kulturnytt".

– Jag vill inte svara på det i dag, vi har inte fått erbjudande om en sådan donation. Om vi kommer i den situationen att vi ska ta ställning till det kommer jag att gå in i en dialog om hur vi skulle representera den långa, komplexa och viktiga berättelsen om yttrandefrihet kring verket, säger hon till Kulturnytt.

ANNONS

Mårten Arndtzén, konstkritiker på Kulturnytt, framhåller att Moderna Museet i så fall borde erkänna och diskutera "elefanten i rummet", som han menar är själva säkerhetsfrågan och kostnaden för att visa ett verk som Lars Vilks rondellhund.

ANNONS