Bild: Thron Ullberg

Sehlstedt inspireras av verkliga fall och är mer aktuell än någonsin

Hon brukar inspireras av verkliga fall. Senaste boken ”Bara ett offer” är inget undantag. Kicki Sehlstedt skriver där sin egen kusliga version av att hänga ut en våldtäktsman i sociala medier och Uddevalla spelar en stor roll i historien.

ANNONS
|

”Bara ett offer” är Kicki Sehlstedts tredje bok om den udda duon Kajan Berglund och Aida Svantesson. En kriminologiprofessor och kvinnlig fiktiv motsvarighet till Leif GW Persson, samt en ambitiös journalist. Kicki Sehlstedt är född och uppvuxen i Uddevalla, precis som Aida. I de tidigare böckerna i Probono-serien har delar av handlingen varit förlagd till staden. I tredje boken spelar den dock en betydligt större roll än tidigare.

LÄS MER: Kicki Sehlstedt lyfter de kvinnliga brottsoffrens berättelser

Precis som i tidigare böcker är det mäns våld mot kvinnor som står i centrum. Sehlstedt har tidigare berättat att det ofta är historier från verkligheten som hon möter i sitt arbete som kriminalreporter som hon har svårt att släppa och som hon sedan vidareutveckla i sina böcker. Debuten ”Sweet lolita” handlade om sexualbrott mot unga kvinnor och flickor på nätet. I uppföljaren ”Oskuld” tog hon sig an begreppet incel, ofrivilligt celibat, och gjorde spänning av det.

ANNONS

Den här gången är hon tydligt inspirerad av en annan uddevallabördig kvinna, Cissi Wallin. Historien om Wallin som blev dömd för förtal när hon anklagade den så kallade mediemannen för våldtäkt och skrev ut hans namn på Instagram fick stort genomslag och blev något av en start för ”metoo”.

”Bara ett offer” utspelar sig i ett isande kallt Stockholm och svallvågorna efter ”metoo” har börjat lägga sig. Ett anonymt Instagramkonto pekar ut en känd politiker som våldtäktsman. Ett övergrepp som skedde på det nyöppnade spahotellet Yasuragi för över 20 år sedan lyfts upp till ytan igen. Aida börjar nysta i fallet och får successivt allt mer kontakt med personen bakom Instagramkontot. När den kända politikern försvinner spårlöst ställs saker och ting på sin spets. Tillsammans med Kajan kommer hon allt närmare sanningen. Något som blir personligt och till och med livsfarligt för dem båda men också leder till pressetiska diskussioner på den grävredaktion Aida jobbar för.

Kicki Sehlstedt visar återigen att hon tillhör toppen av de svenska författarna i den här typen av samtida spänningslitteratur. I min recension av ”Oskuld” jämförde jag henne med Katarina Wennstam den jämförelsen är fortfarande relevant. Även hyllade Pascal Engman tycker jag det finns vissa likheter med.

ANNONS

De parallella historierna i ”Bara ett offer” är också på temat utsatta kvinnor som dessutom är rättslösa i Sverige. Kicki Sehlstedt är skicklig på att knyta samman historier som inte alls tycks ha något med varandra att göra inledningsvis. I ”Bara ett offer” är det dessutom stor igenkänning på miljöerna för en Uddevallabo som jag. Aida beger sig nämligen till sin hemstad när allt pekar på att den som driver det hemliga Instagramkontot finns. Dalaberg är med liksom Kampenhof och inte minst Lagerbergsgatan där allt får sin upplösning - en riktigt dramatisk sådan.

I boken tar hon avstamp i historien med tydlig inspiration från fallet med Cissi Wallin och ”metoo” och skruvar till den några steg med hjälp av pennan och fantasin. Hon gör det utan att tappa i trovärdighet. Som läsare förstår jag samtiden genom Sehlstedt. Hon ger kött och blod till de olika samhällsfenomen som det dagligen rapporteras om i nyheterna. Genom att läsa Sehlstedt får man en förståelse för att det faktiskt är vanliga människor det handlar om.

Titel: Bara ett offer

Författare: Kicki Sehlstedt

Utgiven: 2021 på Bazar förlag

ANNONS