Bild: Michael Poltermann

Temperaturen stiger och maneterna sjunker

Värmen har kommit tidigt i år och maj har slagit värmerekord. Något som är uppskattat hos många badälskare, men inte alla i vattnet gillar sommarvärmen. Brännmaneterna drar sig undan.

ANNONS
|

Brännmaneterna föredrar svalare vatten och simmar neråt när ytskiktet, där människor badar, blir för varmt. Det räcker med att det är runt 20 grader ute för att de ska börja dra sig undan.

–Vi har knappt sett till några brännmaneter alls i år, säger Peter Tiselius, professor i djurplanktonekologi.

Kan bli små maneter i sommar

Försommaren är brännmaneternas tillväxtperiod och därför brukar de vara närmare ytan där mer plankton finns att äta. Men den ovanligt starka och tidiga sommarvärmen kan ha bidragit till att de har dragit sig till djupare och svalare vatten.

– Det finns inte lika mycket mat djupare i havet för maneterna och det kan därför påverka hur stora de lyckas bli, säger Peter Tiselius.

ANNONS

Om värmen håller i sig kan det alltså påverka både storleken och antalet brännmaneter vi ser i sommar på västkusten.

Ruskigt för oss - paradis för brännmaneter

Däremot är maneter dåliga på att simma och driver istället tillsammans med havsströmmarna. Det gör att det är svårt att veta hur många som förekommer och när.

– Det är ännu för tidigt att säga om sommaren kommer vara till fördel för brännmaneterna eller ej. Men räkna med att det är högre risk att stöta på brännmaneter på badplatser om sommaren vänder och blir ruskig och kall, säger Peter Tiselius.

ANNONS