Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson lämnar Vattenfalls styrelse.
Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson lämnar Vattenfalls styrelse.

Jan-Åke Jonsson anhållen

Den tidigare vd:n Jan Åke Jonsson är av de tre Saab-chefer som har anhållits, misstänkta för ekobrott.

ANNONS
|

I går anhölls tre personer från Saab Automobiles ledning, misstänkta för grovt försvårande av skattekontroll. Redan under gårdagen stod det klart att Kristina Geers var en av de tre.

Nu har det bekräftats att den förre vd:n och koncernchefen Jan Åke Jonsson också är en av de som har anhållits av åklagaren Olof Sahlgren. Denne anhölls klockan 13.58 på måndagen och ska under tisdageftermiddagen förhöras på nytt. Det är chefsåklagaren som begärt att Jonsson till förhören ska tilldelas en offentlig försvarare, vilket han också har fått.

- Jag kan bara bekräfta att jag har blivit förordnad. Det var tio minuter sedan, säger advokat Helena Wising, på Bernling, Boberg och Ceder i Vänersborg.

ANNONS

Tidigt på tisdagen stod det även klart att den tredje anållna är Karl-Gustav Lindström, då denne via tingsrätten i Vänersborg ansäkt om en offentlig försvarare. Lindström hade uppdraget att som CFO, chief financial officer, "städa upp" i Saabs ekonomi mellan mars 2010 och januari 2011.

Denns offentlige försvarare är Bo Ahlenius på advokatfirman Glimdstedt i Lund.- Jag har inga kommentarer inuläget, säger han på tisdagsmorgonen.

ANNONS