Här startar en ny säsong av Allt för Sverige i Lysekil

Tio svenskättade amerikaner fick sina allra första intryck av Sverige i Lysekil i veckan när SVT:s Allt för Sverige inledde inspelningarna av en ny säsong.
– Jag har aldrig varit i Lysekil tidigare heller och tycker det är bländande vackert, säger programledaren Anders Lundin.

ANNONS
|

Solen gassar över den lilla parkeringen bakom Lysekils sjukhus som SVT-produktionen tagit i anspråk som tillfällig bas, medan intervjuer med de olika deltagarna bandas på berget ovanför med havsutsikt och bohuslänsk granit som fond.

Lyckan över det fina vädret spirar både bland deltagare, i SVT:s team och hos programledaren:

– Vi har en fruktansvärd tur. Det blir ju fantastiska bilder. Vi kallar det Sverigeporr när vi filmar, säger Anders Lundin, som alltså aldrig någonsin varit i Lysekil tidigare.

– Men jag har varit här i krokarna, uppe nära där Läckbergs böcker utspelar sig, i en stad på G, säger han, innan vi landar i slutsatsen att det måste varit Grebbestad.

ANNONS

Det är bråda dagar för 65-åringen som så fort som de intensiva veckorna med Allt för Sverige-inspelning är avslutade ska sätta sig på ett plan till Filippinerna för nästa uppdrag:

– Dagen efter att jag gör min sista insats här så sitter jag på planet till Filippinerna och gör Robinson, så det är lite körigt faktiskt.

Att SVT låter sina profiler kombinera SVT-jobb med uppdrag för andra kanaler, som Robinson på TV4, är ovanligt och har kallats för ett ”undantag” av SVT:s programchef för Nöje Ebba Adielsson i en Aftonbladet-intervju.

”Vet inte om SVT fattat”

För Anders Lundin, som var med och tog fram idén till Allt för Sverige, och har programlett varje säsong sedan den allra första hösten 2011, är det älskade SVT-programmet en favorit som han ogärna vill släppa.

I slutet av 2021 meddelades att det inte skulle bli någon tionde säsong av programmet, men efter ett års uppehåll kom det tillbaka och årets säsong blir den tolfte.

– Jag vet inte om SVT inte har fattat förut hur populärt programmet är, men nu tror jag de gör det. De har inte varit så intresserade förut kändes det som, eller så är det på grund av nya chefer, som inte varit med och valt det här programmet, och vill göra sina egna avtryck.

ANNONS

Hur utmärker sig då den tolfte upplagan av amerikaner som ska tävla för en chans att få träffa sin borttappade svenska släkt i SVT?

– Gruppen känns väldigt lovande, de är väldigt trevliga allihop, smarta och intresserade. Förr i tiden var det kanske lite mer betoning på att de skulle vara märkliga karaktärer, men i år är det en väldigt imponerande skara, säger Anders Lundin.

Rest i 26 timmar

Efter att ha anlänt till Sverige och Göteborg med båt kördes deltagarna direkt upp till Lysekil för de första inspelningsdagarna, som varit intensiva.

Det intygar Tim Sakahara från Hawaii, som reste i 26 timmar i sträck för att ta sig till Sverige med dubbla mellanlandningar i New York och Frankfurt.

– Det är ett väldigt späckat schema, men jag tar alla chanser att få upptäcka lite själv. Klockan sex i morse tog jag en promenad upp till kyrkan. Den hade inte öppnat än, men det är fantastiskt fint här, säger Sakahara, som har sitt svenska ursprung på mammans sida, och även japanskt påbrå från sin pappa.

Efter 17 år som tv-journalist och sen kommunikationschef hos borgmästaren i Hawaiis största stad Honolulu jobbar han nu på bank, och har en förväntansfull familj på andra sidan jordklotet.

ANNONS

– Vi får skicka lite uppdateringar, men mycket ska vara hemligt tills programmet sänts, det är roligare att de får se det då.

Farfars blågula skjorta

I gruppen av amerikaner ryms även advokaten Bryan Withiam, från den lilla oljestaden Cushing med runt 7000 invånare i Oklahoma i södra USA.

Dagen till ära har han på sig den blå och gulrutiga skjorta som han fått av sin farfar Sam, som var familjens starkaste koppling till det svenska arvet innan han gick bort förra året.

– Han hade älskat att jag gör detta, säger Bryan, innan han imponerar med frasen ”min farfars mormor var helt svensk” på fläckfri svenska – och öser lovord över människorna han hittills mött längs västkusten.

– Alla är så trevliga och hjälpsamma. Det stämmer inte alls med fördomarna en del har om att svenskar är tystlåtna. Jag frågade efter Västerbotten-ost i en butik och fick fantastisk hjälp. Jag ska försöka få till att vi kan visa programmet på biografen i Cushing i höst.

Den helt klart mest tv-vana amerikanen i gänget visar sig också vara den med det mest svensk-klingande namnet, nämligen Britta Lundin, som jobbar som manusförfattare i Hollywood.

– Och vet du vad mitt mellannamn är? Kerstin! Ingen har kunnat uttala mitt namn rätt på hela livet i USA, så det är en märklig men angenäm känsla här när alla vet, säger hon, som fick upp ögonen för att söka till Allt för Sverige tack vare en noggrann eftertext-läsare.

ANNONS

– Det var ett fan av serien Riverdale på Netflix som såg mitt namn i eftertexterna, och hittade mig på Twitter och sa att jag borde söka till showen, säger hon.

– Jag har varit på många tv-inspelningar, så det är intressant att se skillnaderna och hur det är mer avslappnat här. Jag har träffat många kändisar och programledare och alla är inte lika trevliga och härliga som Anders.

ANNONS