Utveckla. Biologen Sonja Carlberg, Sara Chronvall och Ulrika Linddahl, arkitektpraktikant, är några som jobbar med grönstrukturplanen.
Utveckla. Biologen Sonja Carlberg, Sara Chronvall och Ulrika Linddahl, arkitektpraktikant, är några som jobbar med grönstrukturplanen.

Ny plan ska utnyttja Lysekils grönområden

Nu ska det bli enklare att hitta vandringsleder och cykelbanor i Lysekil. Med nytt bidrag i ryggen ska man ta fram en plan för att öka tillgängligheten både för turister och boende.

ANNONS
|

Projektet för att ta fram en grönstrukturplan i Lysekil har fått 313000 kronor från Lona, Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning. Det handlar än så länge bara om en plan, det kommer inte att göras några åtgärder ännu.

– Med en grönstrukturplan kan vi få en samlad bild över allt stadens gröna ytor och närliggande naturområden erbjuder oss, säger Sara Chronvall, landskapsarkitekt på kommunen och projektledare.

Projektgruppen har just påbörjat arbetet med att dokumentera och analysera parker, naturområden och motions- och cykelslingor finns i Lysekils stad med omnejd.

I juni ska man hålla en liten utställning och workshop på Stadshotellet, där skolelever får dela sina tankar om framtidsstaden. Även allmänheten är välkommen dit.

ANNONS

– Under arbetet med inventering och analys vill vi samla in allmänhetens tankar och kunskap, säger Ulrika Linddahl, arkitektpraktikant som arbetar med medborgardialog.

Planen fokuserar bland annat på barn och unga och människor med funktionsnedsättning.

– Alla som bor i Lysekil har exempelvis inte körkort och de är då beroende av bra gång- och cykelförbindelser för att ta sig ut i naturen. Gör man förbättringar för de här grupperna blir det tillgängligare utemiljöer för oss alla, säger Sonja Carlberg, biolog.

Hela underlaget ska sedan presenteras för politiker under vintern 2015.

– Det finns stora ekonomiska vinster att göra genom att satsa och investera i de gröna områdena i och kring staden. Exempelvis kan man locka nya invånare genom att framhäva unika kvaliteter, säger Sara Chronvall.

En förhoppning är att samla informationen man får fram på kommunens nya hemsida.

– Är man nyinflyttad, eller planerar att flytta hit, så ska man enkelt kunna se vilka resurser som finns via en webbkarta, säger Sara Chronvall.

Projektet är gränsöverskridande i kommunhuset och personer från flera avdelningar jobbar med det. Cia Säll jobbar med turistfrågor på näringslivsenheten i Lysekil.

– Det är jätteviktigt. Vi behöver veta hur vi ska använda våra resurser på bästa sätt. Vi har en besöksnäring baserat på naturresurser, säger hon.

ANNONS

Enligt Cia Säll finns ett tydligt folkhälsoperspektiv med att ha bra grönområden.

– Vi vet att en grön miljö stärker vår hälsa, säger Cia Säll.

Syftet med en grönstrukturplan är att skapa en överblick för de gröna ytorna i staden och dess omnejd. Det är först när det finns en helhetsbild att utgå ifrån som kommunen kan utveckla och prioritera bland stråk och grönytor.

Resultatet ska utmynna i ett åtgärdsprogram, som kommer att innehålla en rad förslag och prioriteringar gällande utveckling av grönområdena.

Det är först efter 2017 som man kommer kunna påbörja arbetet med att förverkliga åtgärderna.

Källa: Lysekils kommun

ANNONS