På kryssning i strålande solsken

Kryssningsfartyget MS Balmoral lade till vid Grötö rev på torsdag. Närmare 1 300 kryssningsresenärer tog tillfället i akt att besöka något av de intressanta resmålen.

ANNONS
|

– Vi tycker det är kul att åka på kryssning, säger Atkinson Trevor från Middlesbrough i England som den här gången valt att åka på kryssning till Sverige tillsammans med sin fru Mary. En anledning till att paret valt just den här kryssningen är att den startade i Newcastle och det är en stad som ligger ganska nära. – Vi ser fram emot att se mer av Sverige, berättar Mary Trevor som också nämner att det är den 38:e kryssningen som de åker på tillsammans.

Kryssningen fortsätter nu till Helsingborg och Stockholm där fartyget kommer att lägga till under två dagar. Sedan fortsätter turen till Göteborg. Slutligen får de som åker med fartyget chans att titta ytterligare på kusten i Bohuslän. Turen går bland annat via Hakefjorden, Askeröfjorden, Havstensfjorden och in i Byfjorden innan resen fortsätter tillbaka till England igen. Många tog tillfället i akt att besöka Bohuslän under stoppet i Lysekil. Det fanns möjlighet att delta i någon av de utflykter som arrangerades av Strömma Seascape Scandinavia. Terese Lundkvist på Lysekils turistbyrå har hjälpt till att ta fram förslag på utflykter. – Den här gången fanns det möjlighet att åka på stadsrundtur i Lysekil, säger hon.

ANNONS

Ett besök vid hällristningarna i Tanum, sälsafari och rundtur i Fiskebäckskil var tre andra utflykter som erbjöds. Ett antal bussar stod parkerade vid kajen för att hämta intresserade kryssningsresenärer. – Jag tycker det är fantastiskt vackert i Lysekil, säger Judit Smith som tog sig runt i Lysekil på egen hand. Få valde att besöka någon av affärerna i centrum. – Vi brukar inte märka av de här besöken speciellt mycket, säger Frances Fredriksson på affären LL 1903.

Även den här gången besökte en delegation från Lysekils kommun, bland annat kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S), hamnchefen Dan Ericsson och Ellinor Jensen, som är projektledare för kryssningsanlöpen, fartyget. Och de fick bland annat träffa kaptenen Lars Kjeldsen som berättade lite om fartygets historia. Det handlar om det största av fyra kryssningsfartyg som ägs av Fred. Olsen Cruise Lines. – En intressant sak med det här fartyget är att det renoverades för några år sedan och då förlängdes fartyget med cirka 30 meter, berättade Lars Kjeldsen. Besöket avslutades med en rundvandring på fartyget där det finns flera restauranger, spa, gym, affärer, bassänger och stora möjligheter till vila och avkoppling.

ANNONS