Foto: Berit Roald/Stefan Bennhage.
Foto: Berit Roald/Stefan Bennhage.

Pressfrihetens dag firas i Lysekil

I Sverige står det i princip alla och envar fritt att starta en tidning. På andra håll i världen råder betydligt hårdare press- och yttrandefrihetsklimat. Där riskerar journalister att fängslas och dödas. Dagligen.

ANNONS
|

Det är pressfrihetens dag i dag. I Sverige, med världens äldsta tryckfrihetsförordning, är vi av tradition och internationellt sett, lyckligt lottade. En fri och oberoende press är en självklarhet i samhället. Men på andra håll i världen är det illa, och där ser det betydligt värre ut. Journalister fängslas, och dödas, för sitt yrkes skull.

Visserligen var antalet journalister som dödades i yrket under fjolåret något färre än året dessförinnan, 74 döda 2016 jämfört med 101 döda 2015. Men det är naturligtvis fortfarande 74 dödade journalister för mycket.

Antalet journalister som fängslas för att de driver en tidning, radiokanal, eller på annat sätt utövar sitt yrke ökade däremot illavarslande under fjolåret. Många länder, såsom Syrien, Afghanistan, Irak, Libyen, Jemen, och Burundi har blivit alltför farliga att arbeta i. Så farliga att journalister tvingats lämna länderna, och kvar blir då svarta hål utan möjlighet till en fri och oberoende rapportering. I Syrien är risken att dödas i tjänsten som störst, följt av Afghanistan. Nästan alla journalister som dödas här är lokala, eftersom andra nyhetsredaktioner avstår från att skicka journalister till konfliktzoner.

ANNONS

Pressfrihet är alltså inte någon självklarhet – internationellt sett. World Press Freedom Day, Världsdagen för pressfrihet, instiftades av FN, Förenta Nationerna, och har sedan 1993 manifesterats och firats internationellt sedan dess. Den internationella pressfrihetsdagen står under Unescos beskydd.

En svensk solig dag i början av maj kan det vara värt att påminna sig om. Att saker som är självklara för oss inte är det för andra, och att det på andra håll i världen råder betydligt hårdare press- och yttrandefrihetsklimat, jämfört med här. I Sverige står det i princip alla och envar fritt att starta en tidning.

Bohusläningens vårturné Öppen redaktion är i dag i Lysekil. Vi finns på plats mellan 10 och 15 i Campus Västs lokaler. Möt oss, diskutera innehåll och journalistik, och upplev hur det i praktiken går till när vi arbetar med morgondagens tidning och vår nyhetssajt.

ANNONS