Höjer marken. Nu ska Maltes stig byggas om igen. Malte Nytorpe är nöjd över att ha fått ja från länsstyrelsen. (Arkivbild)
Höjer marken. Nu ska Maltes stig byggas om igen. Malte Nytorpe är nöjd över att ha fått ja från länsstyrelsen. (Arkivbild)

Stigen ska slippa översvämningarna

Det har under lång tid varit problem med översvämningar på Maltes stig. Men nu har Malte Nytorpe fått ja från länsstyrelsen till att höja marken.

ANNONS
|

Länsstyrelsen ger dispens från strandskyddet för höjning av en del av Maltes stig i Saltkällan.

– Vi har länge haft problem med översvämningar, säger Malte Nytorpe, mannen bakom den populära promenadstigen.

Länsstyrelsen motiverar beslutet med att stigen är av allmänintresse och att den främjar hälsolivet i området.

Höjningen blir möjlig tack vare att intresseföreningen Maltes stig blev en av de föreningar som i år får pengar från Thordénstiftelsen. Det blir 100 000 kronor till att åtgärda problemen.

– Det känns väldigt bra. Jag har jobbat så mycket med det här. Det är roligt att stigen är så populär, säger Malte Nytorpe.

ANNONS

Totalt är det en sträcka på 125 meter som behövs åtgärdas. Till att börja med startar man med att höja halva biten.

Stigen kommer att bli en halvmeter till en meter högre, beroende på terräng. Det är i närheten av grillplatsen Sagaplatsen där höjningen kommer att göras med hjälp av stenblock.

– Det kommer att gå åt massor av stenar, säger Malte Nytorpe.

Enligt länsstyrelsens beslut måste åtgärden påbörjas inom två år, men här sätter man igång direkt. Under bygget kommer stigen att vara avstängd, men Malte Nytorpe lovar att det inte ska ta lång tid.

– Det tar väl kanske en vecka, säger han.

ANNONS