Vargen på bilden har inget med attackerna att göra.
Vargen på bilden har inget med attackerna att göra. Bild: Jörgen Alström

Ny vargattack – nu på Tjörn

En fårbesättning i närheten av Kållekärr på Tjörn blev igår utsatt för en vargattack. Totalt rör det sig om nio djur som antingen dödats eller avlivats.

ANNONS
|

Efter den senaste vargattacken som inträffade igår den 29 juli är det inga tveksamheter. Det är varg.

Besiktningen påvisar det eftersom angreppsmönstret är så omfattande. Totalt rör det sig om nio stycken djur. Två tackor och sju lamm som antingen dödats eller avlivats i attacken på en fårbesättning i närheten av Kållekärr på Tjörn.

Nu arbetar Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur i Västra Götaland, på att få fram bevis på att det rör sig om Orustvargen som löpt amok de senaste veckorna.

– Vi kan inte säga det helt säkert, sättet att angripa på är liknande – men vi kan inte säga det hundraprocentigt säkert. Vi hoppas få reda på det genom analys av dna. Att få det på individnivå är svårt, speciellt den här tiden på året då dna försämras snabbare. Vi har gjort ett försök och så får vi se om det blir något resultat.

ANNONS

LÄS MER:Ny vargattack på Orust – skyddsjakt inleds

Skyddsjakt har inletts på Orust

Nelly Grönberg har haft möte med jaktledaren och de jägare han har valt att ha med sig på vargjakten.

– De vet vad som gäller och står redo för den här jakten om de får några uppgifter att sätta igång. De åker inte runt och letar efter djuret, utan behöver någon form av spår eller observation som gör att jakthunden har något att söka efter.

– Jag har inte hört om de har hittat något ännu. Och jaktledaren har valt att inte prata med media för att det tar så mycket tid från själva jakten. Det finns en risk att tappa fokus då.

LÄS MER:Varg på Orust: ”Jag trodde först att det var en stor, vit hund”

LÄS MER:Risk för fler vargattacker på Orust – klartecken för skyddsjakt

Hört av sig till länsstyrelsen

Nelly berättar att en uppsjö av åsikter har inkommit angående vargattackerna och skyddsjakten.

– Det har varit precis diametralt olika åsikter som det alltid är när vi har den här typen av skyddsjakt – att vi har fel om de här rovdjuren för att de är skyddade enligt lagstiftningen. Sen finns det de som tycker att vi agerar alldeles för långsamt och är en del av problematiken, när fler får angrips medan vi arbetar. Hela spannet av åsikter helt enkelt, säger Nelly.

ANNONS