"Följs Bennifer 2.0 av Partille-Johnny 2.0? Låt oss hoppas att vi slipper”

00-talets hetaste par är, enligt rykten, ett par igen. Vad innebär det för resten av decenniets hetaste trender? Är Partille-Johnny, Lunarstorm och ”Hej Monika” också på väg tillbaka? undrar Niclas Jonasson.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Bennifer 2.0 är här.

Ben Affleck och Jennifer Lopez är, enligt rykten, ett par igen. 17 år efter att förlovningen bröts och världen lämnades i chock (nåja) är 00-talets mest omsusade kändispar tillbaka. Bennifer 2.0.

Affleck-Lopez blev ett par under inspelningarna av filmen ”Gigli” som, med rätta, utsetts till en av de sämsta filmer som någonsin gjorts. Lyssna bara: Affleck spelar maffiakillen Larry som ska kidnappa utvecklingsstörda Brian med hjälp av Lopez karaktär Ricki. Ricki är lesbisk, men Larry tillbringar halva filmen med att övertala henne att ha sex med honom. Han lyckas. De blir ett par.

Paret var inte bara 00-talets populäraste par. De är symbolen för 00-talet. Lika mycket som Spice Girls, Fucking Åmål och Adidasbyxor med knappar längs sidorna är symboler för 90-talet.

ANNONS

Bennifers återkomst i rampljuset får mig osökt att tänka på annat som kan vara aktuellt för en comeback. Följs Bennifer 2.0 av Partille-Johnny 2.0? Eller kommer The Osbournes, tv-serien som följde Ozzy, Sharon, Kelly och Jack Osbourne, att få en återkomst?

Låt oss hoppas att vi slipper.

”Det bästa man kunde äga var en mp3-spelare”

Däremot skulle man kunna hoppas att mobilspelet Snake återvänder, och att det gör det ihop med Las Ketchup-dansen och chattarna i MSN. Och visst var livet lite lättare när smarta telefoner var en framtidsdröm och det bästa man kunde äga var en mp3-spelare?

För att inte tala om Lunarstorm.

År 2000 bytte Stalj Plejs (töntigt) namn till Lunarstorm (ashäftigt). Min generation lade timmar på att designa våra egna ”krypin” med html-kod och hade profilbilder vi tagit med webbkameran som ansikte utåt. Lunarstorm dog, precis som alla andra tidiga sociala medier, och dess plats togs över av Bilddagboken.

Möjligen var det sämre, möjligen blev jag bara äldre. Det är svårt att säga.

Som millennial, eller generation Y om man föredrar det, är ens ungdomsår tätt sammankopplade med teknikutvecklingen på tidigt 00-tal. Vi spelade Sims på våra persondatorer, vi minns våra första mobiltelefoner och vi laddade ner musik till våra mp3-spelare.

Vi lyssnade på ”Hej Monika” med Nic & The Family (även om vi aldrig skulle erkänna det) och ”Freestyler” med Boomfunk MC och Thomas Rusiaks och Teddybears Sthlm:s ”Hiphopper”. Och när vi gick på fest var vi dränkta i David Beckhams senaste parfym.

ANNONS

Jag är inte särskilt nostalgisk (bevisligen ...). Det är nog ganska bra att 00-talet inte kommer tillbaka annat än i modesammanhang (men för guds skull, låt Partille-Johnny tillhöra det förflutna).

Tiden går obönhörligen framåt. Tonåren har blivit 30-årsåldern.

Bennifer är tillbaka. 00-talet är det inte.

Och det är faktiskt ganska bra.

För 2012 lanserades Netflix i Sverige, till exempel. Och hur hade man klarat den här pandemin utan streaming-tjänster?

ANNONS