Privat bild/Arkivbild
Privat bild/Arkivbild

Gripen aktivist hemma igen

Efter att ha varit fängslad är en trött Emma Ringqvist från Orust hemma igen. I onsdags greps hon i Israel på väg till Gaza.

ANNONS
|

På onsdagen kom beskedet att ett av Ship to Gazas fartyg bordats av Israelisk militär. Fartyget var på väg för att i en politisk manifestation bryta blockaden av Gaza. Med på båten fanns 13 kvinnliga fredsaktivister. Emma Ringqvist från Orust var en av dem.

Nu har hon landat i Sverige efter att ha blivit utvisad.

– Jag är väldigt trött eftersom jag inte sovit på två nätter. Annars mår jag bra, säger hon när Bohusläningen pratar med henne när hon är på väg från flygplatsen.

Hon berättar om hur båtar började dyka upp på onsdagseftermiddagen. Deras fartyg var efter en stund omringat av Israelisk militär. Förhandlingarna började mellan deras kapten och aktivisternas.

ANNONS

– De tog över vårt fartyg men det var lugnt och sansat. Alla förhandlingarna skedde på ett vänskapligt sätt och vi samarbetade hela tiden, säger Emma Ringqvist.

Väl på land fördes de till ett fängelse där alla 13 aktivister fick samsas i en cell i ett fängelse i staden Ashdod.

– Först satt vi i en otrevlig cell med kackerlackor, sedan i en större med sängar. Den enda gången jag var rädd var en gång när jag var där ensam en stund, säger hon.

Aktivisterna blev erbjudna mat och vatten men Emma Ringqvist menar att det var för att Israelerna ska hålla upp skenet för omvärlden. Efter att advokater och ambassader kopplats in dröjde det inte länge förrän de fick skriva på papper om att aktivisterna ville lämna landet frivilligt.

– Allt var som ett skådespel och vi gick igenom någon slags rättegång där. Visst, allt gick lugnt till men sanningen är ju att de grep oss och det är kränkande, säger hon.

Först och främst är det sömn som väntar för Emma Ringqvist. En resa som inte slutade som hon hade önskat lämnar hon bakom sig.

– Det finns mycket ilska och sorg. Vi ville ju komma fram till Gaza och jag hade ju hoppats att vi skulle kunna genomföra det som var syftet med resan, säger hon.

ANNONS
ANNONS