Segdraget bygge. Bygget av Hällevik på Orust har stått still sedan 2011. Nu ska stället väckas till liv igen.
Segdraget bygge. Bygget av Hällevik på Orust har stått still sedan 2011. Nu ska stället väckas till liv igen.

Nya ägare vill lösa upp knutarna kring Hällevik

Det skulle bli butiker, spa och 40 nya arbetstillfällen. Men bygget har stått still sen 2011. Nu vill nya ägare få igång bygget av Hällevik semester- och konferensanläggning.

ANNONS
|

Efter närmare 13 år av projektering och detaljplanearbete påbörjades 2010 bygget av hotell- och konferensanläggningen i Hälleviksstrand. Planerna var stora med butiker, torg och spa som skulle skapa mellan 35 och 40 arbetstillfällen i kommunen. Men efter stridigheter om bland annat ersättning för utfört arbete stoppades bygget redan 2011. Sedan dess har det stått stilla.

I höstas köptes anläggningen av Strana Utvecklings AB som tecknat exploateringsavtal med kommunen. Och nu har stängslet som omgärdat byggplatsen sedan bygget stoppats tagits bort.

Martin Magnusson, - delägare i Strana utvecklings AB, är noga med att påpeka att alla gamla parter numera är ute ur projektet och att det var meningsskiljaktigheter som gjorde att projektet gick i stå.

ANNONS

–Vi har framför allt löst alla knutar, säger han.

När bygget stoppades hade de tidigare exploatörerna byggt nio sjöstugor och en huvudbyggnad med hotell och restaurang. Just nu finns det, enligt Martin Magnusson, inga konkreta planer för hur bygget ska fortsätta.

– Vi vill att det här får ta sin tid, vi vill skapa rätt intryck av området. Och vi vill inte riskera att hamna där igen, säger Martin Magnusson.

Till sommaren hoppas Martin Magnusson i alla fall att de kan öppna restaurangen och hotellet. Planen är också att få igång gästhamnen för att kunna ta emot båtgäster. När Hälleviks Yacht Club kommer att stå klar vill Martin Magnusson inte uttala sig om.

– Vi vill sätta oss med kommunen och se om de vill ändra något i planen. Vi vill börja på blankt papper.

Han säger att det var rätt längesedan detaljplanen togs och att det kanske inte är en hotell- och konferensanläggning folk vill ha 2017.

När Strana Utvecklings AB tog över exploateringsavtalet i höstas ingick i avtalet att den första delen av anläggningen, med spa, restaurang, konferens och pool ska vara klar innan 2018 annars utgår ett vite på 12 miljoner kronor.

–Vi kommer att fullfölja ingångna avtal, det har vi gått in och garanterat gentemot kommunen, säger Martin Magnusson.

ANNONS

Och kommunen ser positivt på att Hällevik nu fått en ny aktör.

– Det är med glädje jag ser att inhägnaden är borta och det är bra för samhället att näringen kommer igång och drar turister till västra Orust, säger Kerstin Gadde (S), kommunstyrelsens ordförande i en kommentar.

ANNONS