Nytänkande samhällsutveckling. Mastersstudenter från Chalmers ska hjälpa Orust kommun att utvecklas hållbart.
Nytänkande samhällsutveckling. Mastersstudenter från Chalmers ska hjälpa Orust kommun att utvecklas hållbart.

Orust tar hjälp av studenterna

Mastersstudenter från Chalmers ska hjälpa Orust med samhällsplanering och lokal utveckling. Som en del i utbildningen ska de ta fram innovativa lösningar för hållbar utveckling i kommunen.

ANNONS
|

Arkitektutbildningen på Chalmers med inriktning på hållbar utveckling, mastersprogrammet Design for sustainable development, har de senaste 15 åren samarbetat med mindre och medelstora västsvenska kommuner. Nu i höst ska de arbeta med Orust kommun.

Studenterna ska då börja med att inventera, analysera och dokumentera styrkor och svagheter i kommunen och ta fram förslag på hur kommunen kan utvecklas på ett hållbart sätt.

– I ett fördjupningsprojekt ska de sedan välja vad de vill fokusera på grundligare. Vi kommer att presentera teman kring projekt som kommunen vill utveckla, men vi kommer inte att begränsa studenterna, säger Linda Johansson, planarkitekt i Orust kommun.

ANNONS

Lena Falkheden, universitetslektor på Chalmers tekniska högskola, tycker att det, efter att ha jobbat med Hjos kommun förra året och på andra ställen inåt landet, är roligt att komma tillbaka till västkusten.

Varför har ni valt Orust?

– Kommunerna står på kö och bjuder in oss att vara med och i samband med detta får kommunerna ett inspirationsmaterial som de kan använda i sin framtida samhällsplanering. Det är många års arbete som de får helt gratis, säger Lena Falkheden.

Samtidigt får studenterna erfarenhet av hur det är att jobba med samhällsbyggnad i en kommun och tillgång till ett kontaktnät av politiker och tjänstemän.

– Det är en win-win-situation för alla inblandade, säger Lena Falkheden,

I kommunen är man väldigt glad över att få tillgång till studenterna från Chalmers. Lars Larsson (C), ordförande i utskottet för samhällsutveckling på Orust, var i Hjo och tittade på vad Chalmersstudenterna gjort där och imponerades av vad han såg.

– Vilket arbete de har tagit fram. Det är duktiga studenter som kommer med innovativa och bra lösningar när det gäller energi och miljö.

ANNONS

Just nu håller Orust på och laddar för en jättesatsning med byggplaner för fyra markområden.

– Det här kommer perfekt för oss. Vi hoppas få in flera delar av deras arbete i den kommande översiktsplanen, säger Lars Larsson.

Orust - kommunfullmäktige har i år tagit beslut om att vara klimat- och energineutrala till 2025. Och ett samarbete som det med Chalmers är en bit på vägen för att nå dit.

– Vi behöver input. Det här kommer att bli en injektion rätt in i kommunen, säger Lars Larsson.

I januari 2018 kommer studenternas resultat att presenteras med en stor offentlig presentation och med en utställning på Fregatten i Henån.

ANNONS