Orustpolitiker länkade till nazistägd sajt

Nyinvalde SD-politikern Martin Oscarsson länkar till antisemitiska teorier och nazistsajter på sin privata Facebooksida. Nu får han en tillrättavisning av sitt eget parti.

ANNONS
|

– Om du är SD-politiker kan du inte länka till Realisten. Den ägs av ett parti som har helt fel åsikter, säger Matz Dovstrand, ordförande för Sverigedemokraterna i Bohuslän.

Det är tidningen Expo som har granskat Martin Oscarssons Facebookuppdateringar och hittat ett tydligt mönster. Åtskilliga gånger under 2013 länkar SD-politikern, som just valts in i Orusts kommunfullmäktige, till sajten Realisten, ägd av nazistiska Svenskarnas parti.

I de länkade artiklarna understryks bland annat att ”zigenare” ligger bakom vägpiratdåd och oroligheterna i Stockholmsförorten Husby betecknas som ”raskravaller”.

Jonathan Leman, researcher och utbildare på den antirasistiska stiftelsen Expo, klassar innehållet som direkt rasistiskt.

ANNONS

– Tveklöst. De återspeglar den nazistiska ideologin på det sättet som de skriver om olika frågor. Alla människor som de inte ser som svenska hamnar i centrum för det som är fel i samhället, säger Jonathan Leman.

Martin Oscarsson har också delat material kring den så kallade Rothschild-konspirationen, en teori om att den judiska banksläkten Rothschild i hemlighet kontrollerar stora delar av världens ekonomiska maktsystem.

Jonathan Leman konstaterar att teorin har en mycket stark koppling till den antisemitiska ideologin.

– Rothschild fungerar som ett kodord för den judiska världskonspirationen. Den användes i nazitysk propaganda, säger han.

Enligt distriktsordförande Matz Dovstrand ska artikeldelningarna inte övertolkas.

– Martin är absolut inte antisemit. Han har delat artiklar som han tyckte var intressanta men har inte känt till att de kan kopplas till antisemitism, säger Matz Dovstrand.

Efter tidningen Expos publicering är det Matz Dovstrand och inte Martin Oscarsson själv som svarar på frågor kring Oscarssons facebookaktiviteter.

– Vi har kommit överens om det. Det är bättre att andra hanterar det här för honom, säger Matz Dovstrand som uppger att Martin Oscarsson själv inte kan minnas några länkningar till Realisten, annat än möjligen vid enstaka tillfällen för länge sedan.

Enligt honom ska inte Orustbor behöva känna obehag inför det faktum att kommuninvånarna valt in en person som delar nazistiska länkar och antisemitiska teorier.

ANNONS

– Nej, absolut inte. Martin är en varm människa med omsorg om sjuka och svaga, säger Matz Dovstrand.

Tidningen har utan framgång sökt Martin Oscarsson.

ANNONS