Så drabbades Orust av skyfall för 17 år sedan

21.26 kom första larmet om åsknedslag, sedan kom skyfallen. Vägar översvämmades och försvann, källare vattenfylldes och broar rasade. I dag är det 17 år sedan Orust drabbades av det värsta regnoväder som ön råkat ut för i mannaminne.
– Hela vägen nerför backen här var helt bortspolad. Det kan man inte tro när man står här i dag, säger Tonny Karlsson.

ANNONS
|

Då, 2002, var Tonny Karlsson ansvarig räddningschef på Orust. I dag är han 77 år och pensionär och har följt med till Nösund på öns västra sida.

"Kom inte fram, vägen försvann"

Torsdagen den 1 augusti 2002 drabbades Västsverige och i synnerhet västra Orust av en kraftigt åsk- och regnväder. Räddningschef Karlsson åkte själv på första larmet. Blixten hade slagit ner i en sjöbod i Mollösund.

– Men jag kom inte hela vägen fram, vägen försvann, den var helt vattenfylld och jag var tvungen att vända. Jag tog mig till Henåns brandstation och någon timme senare, vid 23-tiden, gick vi upp i förhöjd beredskap, jag kallade in kommunledningen och vi bildade en stab för att få ut information till medborgarna, berättar Tonny Karlsson, som var glad över att kommunen hade en bra krisplan.

ANNONS

– Och vi hade övat så alla visste sin roll.

Räddad i sista stund

Det allmänna vägnätet var inte farbart och en mängd larm och telefonsamtal om översvämmade källare strömmade in. Kommunens växel öppnade och omkringliggande räddningstjänster ökade sin beredskap och en bandvagn från räddningstjänsten i Uddevalla begärdes in för att kunna bistå hemtjänst och sjukvård under natten, som blev mycket dramatisk.

Bäcken blev en å. Gerlegården i Nösund råkade illa ut under ovädret 2002. Bäcken som rinner förbi växte till en bred å och vattnet forsade fram och nådde, när det var som värst upp till fönsterkarmen.
Bäcken blev en å. Gerlegården i Nösund råkade illa ut under ovädret 2002. Bäcken som rinner förbi växte till en bred å och vattnet forsade fram och nådde, när det var som värst upp till fönsterkarmen. Bild: Arkivbild: Stefan Berg

– Ingen människa kom till skada. En man i byn Tvet räddades i sista stund från att drunkna i sin källare av en brandman. Vattentrycket utifrån var så kraftigt att mannen inte fick upp dörren och själv kunde ta sig ut. Han stod på en drickaback med vatten upp till hakan när räddningen kom, säger Tonny Karlsson.

Nösund värst drabbat

Kopior av GP-fotografen Stefan Bergs bilder från 2002 visar på förödelsen, bland annat i Nösund. Skyfallen förde med sig närmare 100 meter av vägen som går genom samhället.

Gerlegården 2019. Tonny Karlsson, räddningsledare år 2002, tittar på GP:s arkivbilder från århundradets översvämning tillsammans med Lisbeth Maxén och Stig Dahlgren, de nuvarande ägarna av Gerlegården, som syns i bakgrunden. Två små broar löper i dag över bäcken som rinner genom trädgården.
Gerlegården 2019. Tonny Karlsson, räddningsledare år 2002, tittar på GP:s arkivbilder från århundradets översvämning tillsammans med Lisbeth Maxén och Stig Dahlgren, de nuvarande ägarna av Gerlegården, som syns i bakgrunden. Två små broar löper i dag över bäcken som rinner genom trädgården. Bild: PER WAHLBERG

– Det var den här delen av Orust som drabbades värst, här föll minst 200 millimeter regn på sex timmar. Ett av husen här i Nösund tvingades jag utrymma på grund av rasrisken och Vägverket fick stabilisera grunden, minns Tonny Karlsson.

50 meter längre ner ligger Nösundsgården, ett hotell och vandrarhem som ägs och drivs av makarna Lisbeth Maxén och Stig Dahlgren. När ovädret började låg de förtöjda med sin båt på en ö utanför Havstenssund.

ANNONS

– Vi blev uppringda av såväl personal som grannar och hotell-gäster. "Vi åker nu, här går det inte att stanna", sa en av gästfamiljerna. När vi seglade hem i gryningen var vattnet alldeles brunt av all jord som spolats ut långt ute till havs, säger Stig Dahlgren.

Översvämmat. Skyfallen på Orust 2002 vållade stora materiella skador. Nösund blev värst drabbat.
Översvämmat. Skyfallen på Orust 2002 vållade stora materiella skador. Nösund blev värst drabbat. Bild: Arkivbild: Stefan Berg

"Bäcken blev en bred å"

Nösundsgården klarade sig utan större skador medan huset närmaste nedanför, Gerlegården, råkade värre ut. I en artikel från 2002 berättar de dåvarande ägarna om en fasansfull natt med ständiga blixtar och om rädslan när bäcken utanför huset plötsligt växte till en bred å och vattnet nådde upp mot fönsterkarmen.

I dag äger paret Maxén/Dahlgren Gerlegården, byggt 1865. Den stora trädgården är helt återställd, över den lilla porlande bäcken löper två små broar och inomhus pågår en varsam renovering.

Porlande. Stig Dahlgren, Tonny Karlsson och  Lisbeth Maxén inspekterar Nösundsbäcken, som bland annat rinner igenom Gerlegårdens trädgård. I dag rinner den stilla, 2002 svämmade den över och orsakade stora materiella skador i Nösund.
Porlande. Stig Dahlgren, Tonny Karlsson och Lisbeth Maxén inspekterar Nösundsbäcken, som bland annat rinner igenom Gerlegårdens trädgård. I dag rinner den stilla, 2002 svämmade den över och orsakade stora materiella skador i Nösund. Bild: PER WAHLBERG

– När man tittar på de arkivbilderna återupplever man dramatiken av en naturkatastrof. Orust 2002 var det mest uppskakande jag var med om under ett långt yrkesliv i räddningstjänsten, konstaterar Tonny Karlsson.

Ovädret på Orust 2002

Natten till den 2 augusti 2002 drabbades Orust kommun av ett mycket kraftigt åsk- och regnoväder. Uppemot 2500 blixtar noterades och uppskattningsvis föll det 270 millimeter regn koncentrerat över den västra delen av ön.

Även natten till den 3 augusti 2002 drabbades Orust av åska och regn. Kommunen uppskattar att det då föll mellan 40 och 60 millimeter regn.

De materiella skadorna på vägar och byggnader blev stora och dyra. Vattenskador på 500 privata hus kostade cirka 50 miljoner kronor. Till det kommer kostnader för reparation av allmänna och privata vägar för cirka 50 miljoner. Ett 50-tal bilar totalförstördes.

Orust är Sveriges tredje största ö och har omkring 15 000 invånare året runt. På sommaren fördubblas den siffran.

Källor: www.krisinformation.se, Orust kommun.

ANNONS