Villa på Orust helt övertänd

Under tidig tisdagsmorgon började det brinna kraftigt i en villa vid Svanesund på Orust. Räddningstjänst, polis och ambulans larmades till platsen.
– Ägaren vaknar av brandvarnaren och ser att det brinner, säger Ulrik Olsson på räddningstjänsten.

ANNONS
LocationSvanesund|
|

Det var vid klockan 04.50 som larmet om en brand i en villa i utkanten av Svanesund på Orust inkom till räddningstjänsten. Ägaren ska själv ha kunnat ta sig ut ur villan.

– Ägaren vaknar av brandvarnaren och ser att det brinner. Det är en enplansvilla som var helt övertänd när räddningstjänsten anlände till platsen, säger Ulrik Olsson, vakthavande befäl på räddningstjänsten.

Det brann redan för fullt när räddningstjänsten kom fram och lågorna slog ut från vinden. Räddningspersonalen insåg snabbt att det inte skulle gå att rädda byggnaden.

– De gjorde ett försök först men var tvungna att backa, säger Ulrik Olsson.

ANNONS

Polis och ambulans larmades också till platsen.

– Det är en villa som är helt övertänd och där brinner det för fullt. Personen eller personerna som befann sig i villan ska vara i säkerhet, säger Anders Wennergren, polisens vakthavande befäl i Väst.

På garageuppfarten stod två bilar som var i farozonen men räddningstjänsten lyckades rädda dessa från att fatta eld. Fyra enheter har varit på plats för att begränsa branden, och vid 6:40 meddelade räddningstjänsten att man gått över till att bevaka branden och låta huset brinna ner.

– Vi kan inte göra något, det går inte att rädda. Vi låter det brinna ner, under kontrollerade former. Det finns ingen spridningsrisk. Men det stod två bilar på uppfarten när vi kom fram, det var det som var det stora, men vi lyckades få bort dem, säger Ulrik Olsson, som räknar med att personal är kvar på plats till mellan åtta och nio på morgonen.

Det är i nuläget oklart hur branden startat men en utredning kommer att göras.

Peter Adlersson, polisens presstalesperson, uppger att den boende inte ska ha behövt uppsöka sjukhus och ska efter omständigheterna må bra.

– Nu avvaktar vi tills räddningstjänsten är klara, så får vi se vad vi ska göra. Om vi ska spärra av och göra en teknisk undersökning, det finns inget sånt beslut ännu, men det blir det troligen om vi inte vet vad som är orsaken till branden, säger Peter Adlersson.

ANNONS

Strax innan lunch meddelade polisen att man i nuläget rubricerar branden som allmänfarlig vårdslöshet.

– Det rubriceras så under tiden vi utreder. Det är bara misstankar nu, säger Jonni Andersson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen västra Fyrbodal.

Tekniker går igenom material som polispatrullen samlat in för att få reda på hur branden startade. Om något intressant påträffas kommer polisen jobba vidare för att se om det är någon brottsmisstanke.

– Orsaken till varför branden startade vet ingen om. Den kan ha startat i ett uterum, men det återstår att se, säger Jonni Andersson.

Räddningstjänsten hade vid lunch två personer kvar på platsen.

– Det är i stort sett helt färdigbrunnet, det finns nästan ingen kvar, säger Hans Blohm, insatsledare vid räddningstjänsten.

Brandmännen var kvar till strax efter lunch, och ärendet kommer sedan att lämnas över till försäkringsbolaget.

ANNONS