Roy Høiås, vd för Quality salmon, tror att etableringen i Säffle är positiv för Sotenäsplanerna.
Roy Høiås, vd för Quality salmon, tror att etableringen i Säffle är positiv för Sotenäsplanerna. Bild: Niclas Jonasson

Klartecken för laxodling i Säffle välkomnas i Sotenäs

Sveriges första landbaserade laxodling ska byggas i Säffle. Detta efter att bolaget Premium svensk lax fått klartecken att börja bygga. Det är ett positivt besked för den planerade laxodlingen i Sotenäs, menar Quality salmons vd, Roy Høiås.

ANNONS
|

Företaget Premium svensk lax har fått klartecken att börja bygga Sveriges första landbaserade laxodling i Säffle. Markarbetet inleds i år och 2024 ska anläggningen vara klar för fullskalig produktion.

– Det faktum att vår lösning svarar mot de höga miljökrav som svenska myndigheter ställer är en bra grund för fortsatt expansion med liknande anläggningar i Sverige, säger bolagets vd Sanja Miljevic i ett pressmeddelande.

En liknande anläggning, som Miljevic nämner, är den som planeras i Sotenäs. Roy Høiås, vd för Quality salmon, välkomnar beskedet om byggstart i Värmland.

– Vi tycker att de har gjort ett bra jobb och vi önskar dem välkomna. Jag tror att de vill vara med och stärka den här industriella etableringen och skapa en väldigt bärkraftig industri, säger Høiås.

ANNONS
Den laxodling som planeras i Säffle är betydligt mindre än den som Quality salmon vill  bygga i Sotenäs.
Den laxodling som planeras i Säffle är betydligt mindre än den som Quality salmon vill bygga i Sotenäs. Bild: Pressbild

I likhet med Quality Salmons planer ska fabriken i Säffle arbeta med RAS, en recirkuleringsteknologi. Tekniken går ut på att man tar in vatten i odlingen, i både Sotenäs och Säffle genom kommunala vattentäkter, varpå vattnet kontinuerligt renas inne i odlingen. Det syftar till att skapa ett system där vatten i så låg grad som möjligt lämnar odlingen.

– Vi har ju från Lighthouse finance (bolaget bakom etableringen i Sotenäs, reds anm) jobbat med ganska många liknande projekt som det i Säffle. Oavsett vilken typ av RAS de väljer tror jag att det inte gör någon skillnad för projektet, säger Roy Høiås.

Planerna skiljer sig åt

Det finns dock några avgörande punkter där planerna skiljer sig åt. Etableringen i Säffle ska bli drygt 58 000 kvadratmeter stor, mindre än en tiondel av det som planeras på Hogenäset.

RAS-tekniken går ut på att behålla sötvattnet inom odlingen.
RAS-tekniken går ut på att behålla sötvattnet inom odlingen. Bild: Premium svensk lax

Säffleodlingen beräknas producera 10 000 ton lax per år, motsvarande omkring en tredjedel av den svenska årskonsumtionen. Men Quality salmon räknar med att producera tio gånger så mycket, 100 000 ton.

– Vi önskar etablera en god position på den svenska marknaden och vi jobbar med att etablera ett samarbete på den sidan. Vi önskar också att bidra till att Sverige ökar sin konsumtion, säger Høiås och fortsätter:

ANNONS

– Men det är klart att den svenska konsumtionen är på 30-35 000 ton, vilket är högt i förhållande till population, och vår strategi är att det är en produktion för den globala marknaden. Det betyder att vi inte är avhängiga av den svenska marknaden, utan vi siktar mot Europa och Ryssland.

”Fördelen med landbaserad odling”

Odlingen i Säffle ligger intill Vänern, till skillnad från den i Sotenäs som kommer att ligga betydligt närmre havet.

Kan det vara svårare att etablera sig vid havet än vid Vänern?

– Nej, det är fördelen med en landbaserad odling. Du kan placera den var du vill så länge du har tillgång till sötvatten och vattenkraft. Vi har valt vårt område för att det, logistikmässigt, ligger bra till. Jag tror inte att det är någon stor skillnad på vårt och deras sätt att arbeta på.

Att en landbaserad laxodling nu har fått klartecken, med tillhörande miljöprövning, ser Roy Høiås som något positivt.

– Det visar på värdet att etablera sig i Sverige. Att etablera en laxodling är absolut en bärkraftig industri för Sverige och kunskapen att man är fler som odlar skapar en positiv synergi för alla parter, säger han och lägger till:

– Jag önskar dem väldigt välkomna och jag tror att det gagnar varandra och hjälper oss till att vara en absolut ledande industriell aktör.

ANNONS

Premium svensk lax menar i en kommentar på torsdagen att dess godkända tillstånd inte betyder att Quality salmon kommer att få tummen upp. RAS-tekniken som ska användas i Säffle utnyttjar tio procent av vattenmängden som Quality salmon tänkt utnyttja.

ANNONS