Kungliga krigsvetenskapsakademien och försvarsberedningen har olika syn på vilka geografiska områden i Sverige som är viktiga i ett krisläge.
Kungliga krigsvetenskapsakademien och försvarsberedningen har olika syn på vilka geografiska områden i Sverige som är viktiga i ett krisläge.

Hotbilden mot Sverige betydligt allvarligare

Försvarsberedningens bedömning av det militära hotet mot Sverige är betydligt allvarligare än i tidigare utredningar. Den slutsatsen drar Frank Rosenius på Kungliga krigsvetenskapsakademien.

ANNONS
|

"Planering och förberedelser för ett anfall mot Sverige pågår redan i dag" och "Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas". Två formuleringar från förvarsberedningens rapport som i dag lämnades till försvarsminister Peter Hultqvist (S).

- Det är väldigt allvarliga och tydliga skrivningar i mina ögon som militär. Sammantaget målar man upp en mycket starkare hotbild mot Sverige än tidigare, säger Frank Rosenius, pensionerad viceamiral och tidigare ställföreträdande ÖB och redaktör för skriften "Ett nytt totalförsvar" som Kungliga krigsvetenskapsakademien publicerade förra veckan.

ANNONS

Svagt om cyberförsvar

Rosenius delar i stora drag försvarsberedningens åsikter när det gäller att Sverige måste kunna klara sin egen försörjning under kris i upp till tre månader och att sjukvården måste förstärkas för att klara en krigssituation. Dessutom delar han bilden att ledningsstrukturer för det civila försvaret måste återupprättas eller nyskapas.

Men det svenska samhället måste också kunna hantera nya typer av hot, som hybridkrigföring med bland annat sabotage, it-attacker och påverkanskampanjer.

- Försvarsberedningen tycker ungefär som vi. Men vi trycker hårt på att man måste få ihop vem som leder cyberförsvaret mot cyberkriget som pågår. Där är det svaga skrivningar i den här rapporten, säger Rosenius.

Kungliga krigsvetenskapsakademien levererar kritik mot försvarsberedningen när det gäller utredningens syn på viktiga geografiska områden i Sverige. Stockholmsområdet, Gotland, Öresundsregionen, Västkusten med Göteborg, västra Svealand samt delar av Jämtlands och Norrbottens län är de områden som beredningen tycker är strategiskt viktiga i händelse av en kris eller krig.

"Hopkok som inte hänger ihop"

Enligt Kungliga krigsvetenskapsakademien saknas här viktiga områden som exempelvis Öland och hela sydöstra Sverige samtidigt som det finns frågetecken varför västra Svealand finns med.

ANNONS

- Man hoppar omkring i geografin. Det blir ett hopkok för mig som militär som inte hänger ihop. Det ger ett osäkert intryck, säger Frank Rosenius.

Från försvarsberedningen säger man att områdena är utvalda för att de övergripande är strategiskt viktiga för Sverige. I korthet är bilden att Sverige inte står och faller med Gotland eller annan enskild del av sydöstra Sverige vid ett krig. Men det gör nationen om en angripare "klipper" vägarna västerut mot Norge eller slår ut huvudstaden.

TT
ANNONS