Poliser och motdemonstranter vid en koranbränning i Malmö i höstas.
Poliser och motdemonstranter vid en koranbränning i Malmö i höstas. Bild: Johan Nilsson/TT

Koranbränning tillåts inför Eurovision

Polisen beviljar en koranbränning i centrala Malmö på fredag den 3 maj, just innan Eurovisionveckan startar i staden.
– Vi kan inte neka det, säger polisens kommenderingschef Per Engström.

ANNONS
|

Bakom ansökan står två personer som genomfört koranbränningar tidigare. Polisen är beredd, uppger Per Engström, kommenderingschef för den nationella särskilda händelse som polisen har igång under Eurovisionveckan i Malmö. Han tillägger att man ska "se till att detta förlöper så lugnt som möjligt".

– Vi kan inte neka det. Polisen har fått kritik när vi nekat på olika sätt. Det har avgjorts i domstol och vi prövar varje tillfälle ytterst noggrant. Men varje situation är unik, säger han och uppmanar till lugn.

– Det är en uppmaning till alla i området att låta det passera. Syftet är ju att väcka anstöt och bli upprörd – men vi kan säga till allmänheten att försöka hålla sig lugn.

ANNONS

Polisen uppger för TT att ytterligare en ansökan om att bränna en koran i centrala Malmö har inkommit, då gäller det lördag den 4 maj.

En av personerna bakom den planerade bränningen uppger samtidigt på X att en sammankomst även planeras i området Rosengård nu på söndag, något polisen dock inte kan bekräfta.

Den första semifinalen i Eurovision Song Contest avgörs den 7 maj och den andra hålls den 9 maj. Finalen avgörs den 11 maj.

ANNONS