Kvinna avliden efter knivdåd i centrala Visby

Kvinnan som knivskurits i centrala Visby på Gotland mitt under Almedalsveckan har avlidit, uppger Polisen på onsdagskvällen. En man är anhållen på sannolika skäl för mord.

ANNONS
|

Den avlidna kvinnan är i 60-årsåldern och hemmahörande på fastlandet, uppger Polisen under en pressträff på onsdagskvällen.

– Hennes närmast anhöriga har fått det tragiska beskedet, säger Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Den misstänkte 33-årige mannen är gripen för mord på sannolika skäl. Han är sedan tidigare ostraffad och kommer inte från Gotland.

Senast på lördag den 9 juli klockan 12 måste åklagaren fatta beslut om man ska begära mannen häktad eller släppa honom på fri fot.

Polisens arbete fortsätter

– Polisens arbete fortsätter med tekniska undersökningar. Samtidigt har vi en nära samverkan med Säpo, säger Fredrik Persson.

– Arbetet med kartläggning fortsätter, både av gärningsman och av offer.

ANNONS

Det är inte känt om gärningsmannen hade några politiska syften. Inte heller om offer och gärningsman hade en relation.

I Aftonbladet och Expressen förekommer uppgifter om att 33-åringen har kopplingar till nazistiska NMR, men det är inget Fredrik Persson vill kommentera.

– Vi är alldeles för tidigt i utredningen, och en del i utredningen är givetvis att kartlägga både offer och gärningsman, säger han.

Polisen har under eftermiddagen och kvällen samlat in vittnesuppgifter, inventerat filmmaterial och genomfört en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Mycket folk på plats

Enligt GP:s reporter på plats i Visby, Gotland, ska den misstänkte gärningsmannen ha sprungit från platsen efter attacken och blev kort därefter gripen av polis. Det ska ha skett i en trång gränd där det är ”som allra mest folk”.

– Klockan 13.50 kallades vi till Donners plats i Visby, med anledning av att en kvinna stickskadats, säger Per Fahlström, presstalesperson vid polisen i region Stockholm, till GP.

Enligt flera medier utfördes hjärt- och lungräddning på den skadade kvinnan innan hon fördes med ambulans till sjukhus där hon senare avled.

Okänt motiv

Polisen kan inte svara på om attacken har någon politisk koppling eller om den avlidne kvinnan är politiker, rapporterar TT. Det finns inget känt motiv bakom dådet och inget tyder enligt polisen på att det finns fler gärningsmän.

ANNONS

Enligt GP befann sig Annie Lööf cirka 20 meter från platsen, där hon skulle hålla en presskonferens, den sköts dock upp på grund av knivdådet.

Under sitt Almedalstal på onsdagskvällen tog Lööf upp händelsen och höll en tyst minut.

– I kväll är inte Almedalen en plats för politiska utspel, konflikter och hårda ord. Det är en plats för samling och eftertanke, sade hon.

Statsminister Magdalena Andersson (S) kommenterade dådet i samband med ett besök på Skara sommarland:

– Det är fruktansvärda nyheter och jag tänker naturligtvis på offret, anhöriga och vänner. Det är viktigt nu att polisen kan utreda vad som har skett, säger hon.

Texten uppdateras...

ANNONS