Båtrelaterade stölder har ökat kraftigt enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som har sammanställts av försäkringsbolaget Dina försäkringar. Arkivbild.
Båtrelaterade stölder har ökat kraftigt enligt statistik från Brottsförebyggande rådet som har sammanställts av försäkringsbolaget Dina försäkringar. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Nu ökar anmälningar om båtstölder igen

Stölder av båtar och båtmotorer har minskat under flera års tid, men nu syns ett tydligt trendbrott.
– Inte så förvånande, säger Rino Carlsson, nationell samordnare för båtsamverkan på Polismyndigheten.

ANNONS
|

Mellan januari och augusti i år anmäldes 477 båtstölder i landet. Det kan jämföras med 435 under samma period i fjol, en ökning med 9,7 procent. När det gäller båtmotorstölder har anmälningarna stigit från 581 förra året till 706 i år, en ökning på 21,5 procent. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) som har sammanställts av försäkringsbolaget Dina försäkringar.

"Bakom dessa stölder står ofta internationella ligor. Ökningen tyder på att de har börjat återvända till Sverige nu när man kan resa och röra sig över gränserna igen. Under pandemin minskade anmälningarna av båtrelaterade stölder kraftigt", säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.

ANNONS

Rino Carlsson är nationell samordnare för båtsamverkan på Polismyndigheten. Han delar bilden av ett trendbrott, men är inte så förvånad över utvecklingen.

– De båtrelaterade stölderna har sjunkit väldigt mycket sedan 2017. Vi trodde att det skulle öka kraftigt igen direkt efter pandemin, men det har inte riktigt gjort det. Ur det perspektivet är utvecklingen vi ser nu inte så förvånande, säger han.

Enligt Rino Carlsson är det svårt att säga vad utvecklingen beror på. Men klart är att det är internationella nätverk som står för brottsligheten.

När är risken att drabbas som störst?

– I samband med sjösättning på våren och båtupptagning på hösten stjäls det som allra mest, så då finns det anledning att vara extra försiktig, säger Rino Carlsson.

Fakta: Råd för att förhindra stölder ur eller av din båt

Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag runt om i Sverige utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.

Se till att förankra båten med ett godkänt lås.

Spårsändare GPS/GSM/VHF är brottsförebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.

Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.

Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.

Försök att ”tänka som en tjuv” – hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Se efter varandras båtar

Källa: Polismyndigheten

Fakta: anmälda båtstölder

Båtstölder jan – aug, riket

2024: 477

2023: 435

2022: 457

2021: 663

2020: 740

Båtmotorstölder, jan – aug, riket

2024: 706

2023: 581

2022: 846

2021: 915

2020: 1 176

Källa: Brottsförebyggande rådet/Dina försäkringar

ANNONS