Den pågående legionellasmittan misstänks komma från jordpåsar i handeln. Jordpåsarna på bilden har dock inget med utbrottet att göra.
Den pågående legionellasmittan misstänks komma från jordpåsar i handeln. Jordpåsarna på bilden har dock inget med utbrottet att göra. Bild: Martina Holmberg/TT

Ovanlig bakterie bakom legionellautbrott

25 personer – de flesta i Stockholmsområdet – har insjuknat efter att de smittats av en mycket ovanlig legionellabakterie. Smittan misstänks komma från jordpåsar, enligt Folkhälsomyndigheten.
– Majoriteten av dem som smittats har hanterat jord, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

ANNONS
|

Det var i början i maj som de första sjukdomsfallen som orsakats av bakterien Legionella longbeachae upptäcktes. Hittills har ett omkring 25 personer i åldrarna 45 till 83 år drabbats och många har behövt sjukhusvård.

– Det är en allvarlig sjukdom som kan orsaka svår lunginflammation. Äldre personer med underliggande sjukdom löper störst risk, säger Magnus Gisslén som är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin.

Den ovanliga bakterien förekommer naturligt i jorden, men det är mycket ovanligt att människor smittas här i Sverige. I Australien och Nya Zeeland är det däremot relativt vanligt att smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering.

Smittan överförs genom att bakterier andas in och kommer ner i lungorna.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har ännu inte spårat källan till det pågående utbrottet, men misstänker att det rör sig om jordpåsar som finns i handeln. Smittan kan dock inte kopplas till ett specifikt märke eller inköpsställe.

– Några av de insjuknade tros ha fått infektionen efter kontakt med vanlig jord. Men risken för smitta uppstår när bakterierna i damm från jord andas in, och risken är större när man öppnar jordpåsar än när man arbetar med jord i övrigt, säger Magnus Gisslén.

Sjukdomen behandlas med antibiotika.

Magnus Gisslén understryker att det är viktigt att sjukvården är uppmärksam på det pågående utbrottet.

– Det finns bra behandling men det gäller att ställa rätt diagnos så att patienten får rätt antibiotika i tid, säger han.

Sommarens utbrott är det största sedan 2018 då ett fyrtiotal människor insjuknade och en person omkom. Även då kom smittan från jord.

Magnus Gisslén, statsepidemiolog. Pressbild
Magnus Gisslén, statsepidemiolog. Pressbild Bild: Lena Katarina Johansson/Folkhälsomyndigheten

Så kan man skydda sig

Risken att insjukna är mycket liten, men rökare och personer med nedsatt immunförsvar eller nedsatt lungfunktion är mer sårbara. För att skydda sig mot eventuell smitta bör de som hanterar jord eller trädgårdskompost tänka på följande:

Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna.

Om jorden eller komposten är torr, fukta med vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp.

Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och kompost.

ANNONS