Regeringen vill förbjuda mobiltelefoner i skolan

Regeringen vill förbjuda mobiltelefoner på lektionerna. Rektorer ska också kunna besluta att telefonerna inte heller får användas på rasten eller på fritids. Det ska också bli lättare att stänga av elever och ingripa mot elever som är bråkiga, meddelade skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff.

ANNONS
|

Regeringens pressträffar på skolområdet duggar tätt: Sänkt skolpeng till friskolor, hårdare tag mot konfessionella skolor, och slopat kösystem till friskolorna. Och så nu: förändringar i lagen för att få mer ordning och reda i klassrummen och öka tryggheten i skolan.

– Elevers privata användning av mobiltelefoner ska förbjudas, säger skolministern Lina Axelsson Kihlblom (S) på en pressträff på fredagen.

Lärare ska kunna samla in elevernas telefoner.

– En enda ringsignal kan störa koncentrationen för en hel klass. Bristande studiero och otrygga skolor gör att elever far illa och hamnar på glid, säger hon.

Undantaget är om telefonerna används i undervisningen.

ANNONS

Rektorer ska också kunna besluta om ett totalt mobilförbud under hela skoldagen, alltså även på raster och på fritids, genom att elevernas telefoner omhändertas.

Förslaget är en del av en lagrådsremiss om trygghet och studiero i skolan.

Ingripa fysiskt

Lina Axelsson Kihlblom säger att det funnits en osäkerhet kring vad personalen får och inte får göra, när elever är stökiga.

– Får en lärare leda ut en elev som uppenbart stör sina klasskamrater, men vägrar lämna klassrummet? Svaret är ja.

Regeringen vill att det ska bli tydligare vilka befogenheter personalen i skolan har att agera mot stökiga elever. Det handlar om att all personal, inklusive exempelvis en vaktmästare ska kunna agera, och att det skrivs in i skollagen att man får ingripa fysiskt.

– All personal ska kunna ingripa för att upprätthålla trygghet och studiero.

Hon säger att all personal på skolan ska ha befogenhet att ingripa fysiskt, exempelvis för att förhindra bråk.

– Personalen som ingriper ska känna att de har samhällets stöd, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Hon säger att eleverna ska mötas av lärare med höga förväntningar, och att lärarna ska mötas med respekt.

– Det krävs ett förebyggande arbete och ett tydligare regelverk som skolans personal kan använda vid behov.

ANNONS

Lättare att stänga av elever

Regeringen föreslår också förändringar i skollagen som ska öka rektorns möjlighet att stänga av en elev eller att omplacera elever till andra skolor.

– Rektorn ska kunna stänga av en elev utan att mindre ingripande åtgärder prövas, om det är är nödvändigt.

Detta gäller om rektorn bedömer att personalens eller elevernas säkerhet är hotad.

Elever ska kunna placeras om enbart av hänsyn till andra elever i klassen. Så ser det inte ut idag. Det betyder att en elev som mobbar någon annan ska kunna flyttas på av hänsyn till den som är utsatt.

Omplaceringar ska kunna ske enbart av hänsyn till andra elever i klassen, som till exempel utsatts för mobbning av den som omplaceras. Det är inte möjligt i dag.

Regeringen föreslår också att Skolinspektionen, som huvudregel, inte ska inleda tillsyn i så kallade individärenden, om inte huvudmannen fått möjlighet att utreda klagomålet först.

Det var förra våren som utbildningsdepartementet tog fram en nationell plan för trygghet och studiero i skolan, med förslag som regeringen nu lägger fram i lagrådsremissen.

ANNONS