Sju av tio svenska militärer och sjömän överväger att sluta

Den fackliga organisationen Officersförbundets medlemmar uppger i en undersökning att de i det närmaste befinner sig i en krissituation. Åtta av tio militärer anser enligt medlemsundersökningen att deras förband saknar materiel, utbildning eller personal för att lösa sina uppgifter.

ANNONS
|

I tisdags presenteradesen färsk medlemsundersökning genomförd av Officersförbundet i Almedalen.Och det är ingen rolig läsning som presenterades.

– Vår undersökning visar på att försvaret är i fortsatt obalans. Försvarsbeslutet har inte löst problemen, kraven på vad Försvarsmakten ska kunna ökar i högre takt än vad politikerna tillfört pengar. Det syns på flera sätt, bland annat på den bristande framtidstron, säger Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet i ett pressmeddelande på denegna hemsidan.

Enligt fackförbundet har sexav tio yrkesofficerareövervägt att sluta under det föregående året. Orsaken till ett potentiellt massavhopp ärframförallt en brist påframtidstro, dålig lönbland yngre officerareoch undermåligaanställningsvillkor.

Lars Eksell, personaldirektörvid Försvarsmakten, tror dock att undersökningen inte är helt tillförlitlig. – Att ha funderingar på att byta jobbnågon gång är väl bara friskt kan jag tycka, oavsett vad det kan bero på. Det är en statlig lönepol som är helt i sin ordning där ingångslönen ligger på 18 000 kronor. Sedan har vi goda utvecklingsmöjligheter för våra anställda att klättra uppåt och därmed få en högre lön. Enligt min bedömning vet de om det, berättar Lars Eksell.

ANNONS

Men hankanändåförstå att vissa kanske inte är nöjda, trots den enligt Eksell, utvecklingspotential som finns i försvaret. – Man kanske börjar jobba med stora förhoppningar när det kommer till exempelvis lön. Om vi hade ställt frågan hur många som vill ha en högre lön, hade garanterat alla svarat ja. Men jag upplever att människorna som faktiskt väljer att stanna kvar, har en stor motivation till att ta sig högre, det är jag övertygad om, säger Lars Eksell.

Men även bland soldater och sjömän är antalet som överväger att sluta skyhögt.Enligt Officersförbundet harsju av tio inom de två yrkeskategoriernaövervägt att sluta under det senaste året, framförallt på grund av låga löner.

– Försvarsmakten försöker just nu försämra de försvarsanställdas villkor. Det slår mot försvarets kärna, nämligen de anställda. Att tvinga de anställda att subventionera ett försvar som politikerna inte vill finansiera kommer inte att fungera på sikt, säger Lars Fresker i pressmeddelandet.

I framtiden hoppasLarsEksell att siffrorna ska komma att ändras. – Vi arbetar hela tiden med att åstadkomma en välfungerande framtidsro. Vi har gjort en stor förändringsresa det senaste med fler internationella operationer med tanke på vår omvärldssituation. Jag tror det kommer leda till ännu mer engagemang och en större nöjdhet bland de anställda när de får vara en del av det, säger han.

ANNONS

Undersökningen gjordes av Ipsos och baseradespå ett slumpmässigt urval bland 1400 av Officersförbundets medlemmar.

ANNONS